bezár
 

irodalom

2016. 05. 18.
Kitüntették a Gál Ferenc Főiskolát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Lengyel Köztársaság Érdemrendjének Lovagkeresztjével tüntették ki Kozma Gábort, a szegedi Gál Ferenc Főiskola rektorát - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-t.

 A rektor a lengyel-magyar kapcsolatok ápolásáért, valamint a lengyel kultúra Szegeden történő terjesztéséért vehette át a legmagasabb lengyel állami tüntetést, amelyet Roman Kowalski budapesti nagykövet adott át.
    

prae.hu

"Kozma Gábor mintegy egy évtizedes munkája során komoly szakmai és baráti kapcsolatokat alakított ki a napfény városában. Konferenciákon, kiállításokon és zenés esteken hirdette a lengyel kultúra, a lengyel történelem sokszínűségét" - idézték a közleményben a diplomatát, aki méltatta a másik kitüntetett, a Lengyel Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével díjazott Rotár Krisztina, a Csongrád Megyei Levéltár munkatársának tevékenységét is.
    

Karol Biernacki, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja a díjazottak erőfeszítéseire utalva hangsúlyozta, "rengeteg idő, valamint elszántság kellett ahhoz, hogy sikerüljön megfertőzni a magyarokat a lengyel kultúrával". Kiemelte: a kitüntetetteknek köszönhetően egyre több egyetemi hallgató választja idegen nyelvként a lengyelt, és érdeklődik az ország kultúrája iránt.
    

Kozma Gábor az elismerést megköszönve kifejtette, hogy bár a történelem viharai számos alkalommal sújtották a két országot, mégis megmaradt a híres lengyel-magyar barátság, amelynek üzenete munkáját is végigkíséri.
    

Rotár Krisztina, aki 2010-től vesz részt a "lengyel ügyek" intézésében, a többi között kiállítások, könyvbemutatók és kulturális rendezvények szervezésében, lebonyolításában, úgy fogalmazott: egy szerencsés találkozásnak köszönheti, hogy az elmúlt hat évben új barátokra tett szert, és így gazdagodhatott a látásmódja - áll a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés