bezár
 

art&design

2009. 02. 26.
Összeköttetések - kiállítás hidakról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összeköttetések címmel Arató Andrásnak a világ különböző városai hídjairól készített fotóit állítja ki csütörtökön Budapesten a Balassi Intézet.

prae.hu

Arató András tervezőmérnök és üzletember, emellett szenvedélyes fotós és utazó. 2001-ben volt az első kiállítása, azóta ez a mostani, az Összeköttetések című a huszadik.

Mostani tárlata olyan tematikus összeállítás, amely 57 nagyméretű képet tartalmaz hidakról a világ minden tájáról. A fotók alatt filmcsíkszerűen 20 centiméter szélesen szalad 131 kisméretű kép, ugyancsak hidakról. A fényképek döntő többsége, mintegy háromnegyede most először kerül közönség elé.

Arató András úgy tartja, hogy a híd a legmerészebb műtárgy, amit az ember megépít, és nemcsak két partot köt össze, hanem az ember használja, átkel rajta, szállít is, mint például vizet a római kori aquaduct, és van olyan híd, amelyen laknak, mint Firenzében a Ponte Vecchio.
Látható a tárlaton a San Franciscói Golden Gate híd képe, és Tibetben az egyik átkelő, amelyet a busz ablakából fényképezett a fotós, és amely buddhista szertartás szerint volt feldíszítve, madzagra fűzött színes zászlócskákkal. A Hundertwasser Velencében című képén egy épület és egy híd tükröződik a kék vízfelületen olyan rendezetlenül, akárcsak a híres osztrák építész, festő házai állnak.

A fotográfus szerint San Franciscóból Moszkvába hét út vezet: a Megyeri híd, az Árpád-, a Margit, a Lánc-, a Szabadság-, a Petőfi- és a Lágymányosi híd. Ez azt is jelzi, hogy Budapest hídjait kedveli a legjobban. Még a lerobbant, szocreál stílusú Tímár utcai gyalogos felüljárót is megörökítette, alatta biciklistával, mellette lakóteleppel. De ott pompázik a sorban a Városligeti híd, amely a millennium évében született, és rekonstrukcióját 1981-ben Arató András tervezte és vezette építőmérnökként.

Arató három önálló fotóalbumot is magáénak mondhat. Az első 2001-ben jelent meg Fejezetek címmel, a második a 2005-ben megjelent Képes-képtelen enciklopédia, és tavaly novemberben látott napvilágot az Arcnovellák című albuma.

Az Összeköttetések című kiállítás március 23-ig tart nyitva az I. kerület Somlói út 51. alatt.

nyomtat

További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés