bezár
 

zene

2016. 05. 09.
Átadták a Halmos Béla-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Halmos Béla-emlékérmet Virágvölgyi Márta, míg a Halmos Béla-vándordíjat Horsa István népzenész vehette át a Zeneakadémián a Táncház Napja rendezvény keretében - közölte a Hagyományok Háza hétfőn az MTI-vel.

Mint írják, a Halmos Béla-vándordíjat az öttagú kuratórium 2016-ban Horsa István népzenésznek, a komáromi Ördöngös Népzenetanoda alapítójának, a Ritka Magyar Folkband prímásának ítélte oda. Horsa István Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjét egy éven át használhatja.
    

prae.hu

A díjat olyan, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó, táncházat muzsikáló hegedűs kapja, aki határokon átívelő, elkötelezett tevékenységet folytat. A vándordíj mellett a Hagyományok Háza a következő évadban koncertlehetőséget is biztosít a díjazottnak.
    

A Halmos Béla-emlékérmet a kuratórium 2016-ban Virágvölgyi Mártának ítélte oda több mint négy évtizedes, a táncházmozgalom keretén belül végzett kimagasló szakmai, közösségi, pedagógiai, és felbecsülhetetlen értékű népzenei dokumentációs tevékenységéért.
     

Az emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen. Az érmet Halmos Béla gyerekkori barátja, Kiss B. György éremkészítő alkotta. Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat - áll a közleményben.
    

Az elismeréseket a Táncház Napja zárókoncertjén adták át szombat este a Zeneakadémián.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés