bezár
 

art&design

2016. 05. 02.
Trabant Múzeum nyílt Prágában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Trabant Múzeum nyílt hétfőn Prágában abból az alkalomból, hogy a szocialista évtizedek egyik legnépszerűbb személygépkocsijának a gyártását 25 éve hagyták abba Németországban.

A prágai Trabant Múzeumot egy volt autószervizben alakították ki, és több tucatnyi Trabant látható benne, gyakorlatilag az összes modell megtalálható a kiállításon.
    

prae.hu

Az egykori Kelet-Németországban, Zwickauban gyártott, kétütemű motorral felszerelt, műanyag karosszériájú személygépkocsik bemutatása az elődnek számító P70-es modellel kezdődik és az utolsóként gyártott T1,1-es Volkswagen-motoros modellel fejeződik be.
    

Német kimutatások szerint a Trabantokból összesen 3 096 099 darab készült. A legismertebb 601-es modellből több mint 2,8 millió.
    

A múzeum működtetői azonban nemcsak a gépkocsikra összpontosítottak, hanem bemutatják a "Trabihoz" fűződő korabeli kultúrát is, elsősorban az akkori használati tárgyakat a kempingfelszerelésektől a legkülönfélébb konzervekig, amelyeket a kirándulók vittek magukkal. A látogatók megismerkedhetnek az egykori Német Demokratikus Köztársaságban gyártott gyermekjátékokkal, elektronikával, kozmetikumokkal, élelmiszerekkel, szeszes italokkal és üdítőkkel. A múzeum falait több tucat korabeli plakát díszíti.
    

A múzeumban bemutatják a Trabantok gyártásának módját is, ami technikai érdekességnek számít. A hozzáférhető dokumentumok szerint a Trabant elődjének számító AWZ P70-es modellt 1953-ban az akkori Karl-Marx-Stadban (ma Chemnitz) fejlesztették ki, a nulladik sorozat első ötven darabját 1957-ben gyártották le. A sorozatgyártás a következő évben indult be.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés