bezár
 

film

2009. 02. 25.
Akaratlanul - svéd film az emberi viselkedésről csoporthelyzetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Akaratlanul címmel öt, egymástól független történetből készített filmet Ruben Östlund, a mai svéd filmművészet egyik legígéretesebb fiatal rendezője; a több fesztiváldíjat is elnyert alkotást, amelynek témája a csoportban való viselkedés, csütörtöktől vetítik a magyarországi mozik.

prae.hu

"Mindig is elég unalmasnak találtam az angolszász dramaturgiát és a hollywoodi történeteket. Szerencsére napjainkra sok minden változott, ma már akárki forgathat filmet akár egy mobiltelefonnal is, és nemcsak a moziban vetítenek, a YouTube-on is megnézhetsz akár egy teljes filmet" - mondta a Cineuropa filmes portálnak adott korábbi interjújában filmkészítési hozzáállásáról Östlund, akit az új svéd avantgárd mozi egyik vezéralakjának tartanak.

Az Akaratlanul dráma; történetei arra épülnek, hogy az egyén adott helyzetben rossz döntést hoz, mert úgy érzi, a közösség elvárásai miatt nem tehet mást, holott valójában lenne szabad választása. Az egyik történet egy buszvezető és utasai közötti különös csapdahelyzetet, a másik egy iskolai szituációt, benne a tanár indokolatlanul erőszakos viselkedését egy diákkal, a harmadik egy tragédiába átcsapó családi összejövetelt, a negyedik részeg tinik meggondolatlan randalírozását, az ötödik egy gátlástalan "kanbulit" mutat be.

"Olyan helyzeteket próbáltam megmutatni, amelyek velem vagy a barátaimmal estek meg a mindennapi élet során. Az egyik sztoriban egy hatvanéves nyugdíjas, a másikban egy 13 éves lány, egy következőben egy 30 éves férfi viselkedését láthatjuk csoportkörülmények között" - jelentette ki a rendező.

A film fényképezése is szokatlan: a szereplők sokszor csak a háttérben láthatók, kissé elmosódva, olykor csak egy fél arcot, egy pár cipőt mutat a kamera.

"Szeretem, ha a közönség aktív és figyelmes. A hollywoodi mozikban a néző biztonságban érezheti magát, lehet tudni, ki a szimpatikus szereplő, ki fog szerelembe esni. Nálam a közönség maga alakítja ki morális állásfoglalását" - fogalmazott Östlund. Az Akaratlanulban mindössze egy profi színész, Maria Lundqvist szerepel, a többiek amatőrök.

Östlund a Göteborgi Egyetem rendezői szakán végzett 2001-ben, csoporttársával, Erik Hemmendorffal alakította meg Plattform Production nevű cégét; az Akaratlanul forgatókönyvét ők ketten jegyzik.
A film - amint arra a magyar forgalmazó, a Szuez Film Kft. háttéranyaga kitér - valós veszélyeket mutat fel a való életből, hiszen ma pontosan láthatjuk a különböző társadalmi, politikai csoportok kényszerítő, megfélemlítő erejét, hogyan csúsznak bele átlagemberek szélsőséges, radikális vagy kirekesztő csoportokba, önmagukat elvesztve a tömeg viselkedését követik.

Az Akaratlanul többek között elnyerte a Brüsszeli Európai Filmfesztivál Golden Iris díját, a Stockholmi filmfesztivál közönségdíját és a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést, valamint a Genfi Cinéma Tout Écran fesztivál legjobb rendezőnek járó díját. Cannes-ban 2008-ban az Un Certain Regard című válogatás hivatalos programjában szerepelt.

nyomtat

További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Luca Guadagnino: Challengers
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés