bezár
 

építészet

2016. 04. 27.
Egy lengyel pályaudvaron lévő könyvtár lett a világon a legszebb
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az északkelet-lengyelországi Kasubföldön fekvő Rumia község pályaudvarán létesített könyvkölcsönzőt és olvasótermet tüntették ki kedd este a könyvtárak belsőépítészeti kivitelezéséért járó nemzetközi elismeréssel.

Az amerikai könyvtárszövetség (ALA), valamint a Nemzetközi Belsőépítészek Társasága (IIDA) által kétévente ítélt Library Interior Design Awards nevű elismerést a lengyel könyvtár az egytermes létesítmények kategóriájában nyerte el. A díjat az Egyesült Államokban, a floridai Orlandóban adták át.
    

prae.hu

A Kultúra Megálló nevet viselő városi könyvtárat 2014 szeptemberében létesítették a helyi pályaudvar épületében. A lengyel irodalmi alap és a Lengyel Könyvintézet (Instytut Ksiazki) támogatásával kialakított bibliotéka a pályaudvar csarnokának 80 százalékát foglalja le. A 1,5 ezer négyzetméternyi területen gyermek- és felnőtt kölcsönző, olvasóterem, képzőművészeti és fotóműhely, valamint két konferenciaterem is működik.
    

A három emeletes Kultúra Megálló berendezését tervező Sikora Wnetrza lengyel lakberendezési műhely a könyvtárban a vasútra utaló elemeket is felhasználta, így például a falakat a régi mozdonyra emlékeztető fekete-piros színek díszítik, a könyvespolcok a vasúti síneket idézik. Az olvasóteremben egy régi pályaudvari órát és várótermi padokat helyeztek el.
    

A könyvtár szerves része a továbbá is vasúti és buszpályaudvarként, közlekedési csomópontként működő komplexumnak. A 47 ezer lakosú Rumiában a Kultúra Megálló megnyitása óta mintegy 10 százalékkal nőtt a könyvtárlátogatók száma, a négy könyvtárfiók közül csak a pályaudvari főkölcsönzőnek tavaly 6,4 ezer látogatója lett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés