bezár
 

építészet

2009. 02. 25.
BBauhaus - BudapestBerlinSzalon az Akkuban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kerekasztal-beszélgetéssel, filmvetítésekkel és zenével ered az 1920-as években virágzó, de máig ható művészettörténeti irányzat, a Bauhaus nyomába a BudapestBerlinSzalon szerdán este az Akkuban. A tavaly ősszel indított, "városdialógusra" épülő eseménysorozat keretében tavasszal vizsgálják majd a kisebbségek, szubkultúrák fővárosi jelenlétét, rendeznek "retró május 1-jét" és várospolitikai beszélgetést is.

prae.hu

Mint Gantner B. Eszter, a eseménysorozat egyik szervezője elmondta, a BBauhaus címmel megrendezett szerdai esten a meghívott vendégekkel, Kapovits Réka építésszel, Molnár Évával, Molnár Farkas építész lányával, Kelle Antal formatervezővel, valamint Martinkó József építészetkritikussal arra a kérdésre keresik a választ: milyen tanulságokat hordoz a ma számára a Bauhaus?

A fiatal történész, aki Pákozdi Ágnessel és Kovács Mátyással közösen szervezi a BudapestBerlinSzalont, hangsúlyozta: a Bauhaust nem csak az építészet felől szeretnék megközelíteni, ezért egy Moholy-Nagy László filmjeiből készített montázst bemutatva foglalkoznak az iskola filmes aspektusával, de kitérnek a Bauhausnak a fotóra és képzőművészetre gyakorolt hatására is.

"Azt próbáljuk megvilágítani, hogy ez egy összművészeti jelenség, illetve társadalmi mozgalom is volt, nagyon erős szociális töltettel" - fogalmazott Gantner B. Eszter, hozzátéve, hogy a beszélgetést Kovács Dániel művészettörténész fogja vezetni, de bemutatják a szintén meghívott Silke Helmerdik berlini médiaművész-városfotós kifejezetten a szerdai alkalomra készített ötperces etűdjét is, végül a BudapestBerlinSzalon állandó DJ-je, Katona Dániel eredeti Bauhaus zenei felvételeket kever Németországban ma divatos elektro zenével.
Az eseménysorozat szervezőjének elmondása szerint céljuk Budapest és Berlin fejlődési dinamikája köré szerveződve találni válaszokat a közös vagy egyéni gondokra és kérdésekre. "A két város között nagyon sok hasonlóság van, még a problémákban is, hiszen Budapest és Kelet-Berlin részben egyforma változásokat élt át 1989 után" - hívta fel a figyelmet.

A hangsúlyozottan politikamentes rendezvények a meghívott vendégekkel való beszélgetésre, és az azt követő kötetlenebb eszmecserére épülnek, melyekbe a közönség is bekapcsolódhat, de Gantner B. Eszter szerint minden korosztálynak próbálnak adni valamit, így fontos szerepet kap a zene és a vizualitás is.
Az első BudapestBerlinSzalont 2008. október végén tartották a Kortárs Építészeti Központ akkori székházában, majd az eseménysorozat december 30-án egy előszilveszteri bulival jelentkezett.
Júniusig még három alkalommal találkozhat a szalonnal a budapesti közönség - szólt a további tervekről Gantner B. Eszter.
"Április közepén a kisebbségek - melegek, romák, zsidók - reprezentációját vizsgáljuk a magyar fővárosban. Utána szeretnénk járni, miért van az, hogy míg a nyugat-európai települések külön hirdetik kisebbségekhez kötődő fesztiváljaikat, amelyekre tódulnak az emberek, Budapest szinte kizárólag a fürdőket propagálja, noha itt is vannak olyan szubkultúrák, amelyek eladhatóbbá tennék a várost" - beszélt a következő programról.

A BudapestBerlinSzalon egy "retró május 1-jét is szervez" - jegyezte meg Gantner B. Eszter: a szervezők a hetvenes-nyolcvanas évek Kelet-Berlinjének és Budapestjének a hangulatát próbálják felidézni. A programra többek között a Krétakör Színésztánczenekart is szeretnék meghívni.

Mint hozzátette, június közepén egy nagy várospolitikai beszélgetést terveznek, amelyre a berlini szenátus néhány tagját is meghívják majd.

nyomtat

További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés