bezár
 

art&design

2016. 04. 14.
Csontváry-ötletpályázat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pécs minden szakmai segítséget és háttéradatot megad a Csontváry-ötletpályázaton induló azon pályázóknak, akik a festő alkotásait bemutató új múzeumot a baranyai megyeszékhelyre tervezik - közölte Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön, sajtótájékoztatón Pécsett.

A városvezető felidézte, hogy megjelent a Miniszterelnökségnek a Csontváry Kosztka Tivadar alkotásait méltó módon bemutatni kívánó új kiállítótér megvalósításához szükséges nyílt ötletpályázata.
    

prae.hu

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter október végén jelentette be, hogy ötletpályázatot írnak ki egy új Csontváry-múzeumra.
    

Páva Zsolt hangsúlyozta: a Csontváry-életmű legjobb helye Pécsett van. Emlékeztetett arra, hogy immár több mint negyven éve a baranyai megyeszékhelyen tekinthetők meg a festő alkotásai.
    

A polgármester szerint, mivel a pályázatban nem található "térbeli kötöttség, ezért Pécs azt is elfogadja, hogy a jelenlegi Csontváry-múzeumnál is lehet jobbat csinálni", így a város önkormányzata minden szakmai segítséget, információt megad azon pályázók részére, akik a jövőben Pécsre terveznék az új kiállítóhelyet.
    

A konkrétumokra térve azt mondta, a lehetséges új múzeumnak helyszínt is javasol az önkormányzat, amely Pécs történelmi belvárosának észak-nyugati részén, világörökségi helyszínen található a Káptalan utca 4. szám alatt.
    

A sajtótájékoztatón kiosztott írásos összefoglaló szerint a terület alkalmasságát jól mutatja, hogy a város 2007-ben egy sikeres nemzetközi építészeti és városépítészeti tervpályázatot bonyolított le. Bár a konkrét beruházás akkor anyagi okok miatt nem valósulhatott meg, a Káptalan utca épületei és közterületei megújultak, ideális közeget teremtve Csontváry teljes életművének a bemutatására.
    

Páva Zsolt szólt arról is, hogy városvezetés szeretné megkönnyíteni a szakmai tervezhetőséget, ezért a pályázók rendelkezésére bocsátják a terület helyszínrajzát, a geodéziai felméréseket, a terepmetszeteket, a fúrásszelvények adatait, valamint a geológiai, geotechnikai szakvéleményeke, illetve a Csontváry múzeum képeinek műtárgy leírását is.
    

A polgármester szerint kezdeményezésük komoly segítséget nyújthat a május 31-én záruló pályázat Pécsben gondolkodó indulóinak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés