bezár
 

art&design

2016. 04. 12.
Fazekasmesterek országos találkozója Naszályon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Neves fazekasmesterek országos találkozóját tartják a hétvégén a Tata és Komárom között fekvő Naszályon, ahol szakmai programok mellett a közönség is vásárolhat az alkotásokból - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Szombaton a mesterek versenyén két fazekas osztozik egy korongon és páros munkában kell melencét készíteniük, amelyet tatai motívumokkal díszítenek. A melence lakodalmas pecsenyéstál volt, melyet a családi eseményen később mosogatótálként használtak.
    

prae.hu

A VII. Országos Fazekasmester találkozó hagyományos Mesterek kiállításán a tejes edények kapják a főszerepet. A résztvevőknek tejesedényt kell kiállítaniuk, amely lehet köcsög, tejesedény, kiscsupor vagy akár köpülő is.
    

Tata fazekas hagyományait újraélesztve vasárnap az inasok versenyén a végzett fazekasoknak csalikancsót kell korongozniuk. A csalikancsóból nem lehet a megszokott módon inni, mert a füle üreges és az edény száján húzódó perembe vezeti az italt, a peremen pedig több valódi és hamis ivónyílás van.
    

A találkozóra az ország minden részéből összesen húsz fazekas népi iparművész érkezik, akik portékáikat is kínálják a látogatóknak.
    

A Kuny Domokos Múzeum munkatársa a tatai fazekasságról tart előadást szombaton, míg vasárnap a tatai lőcsös szekeret mutatják be a közönségnek. A mesterek vasárnapi ebédjét Árpád-kori kerámiabográcsban készítik el.
    

Az érdeklődőket a kétnapos rendezvényen játszóház, korongozás, népi sorversenyek és táncház is szórakoztatja. Természetesen idén sem marad el a házi készítésű sajt- és mézbemutató, valamint vásár.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés