art&design
Szombaton a mesterek versenyén két fazekas osztozik egy korongon és páros munkában kell melencét készíteniük, amelyet tatai motívumokkal díszítenek. A melence lakodalmas pecsenyéstál volt, melyet a családi eseményen később mosogatótálként használtak.
A VII. Országos Fazekasmester találkozó hagyományos Mesterek kiállításán a tejes edények kapják a főszerepet. A résztvevőknek tejesedényt kell kiállítaniuk, amely lehet köcsög, tejesedény, kiscsupor vagy akár köpülő is.
Tata fazekas hagyományait újraélesztve vasárnap az inasok versenyén a végzett fazekasoknak csalikancsót kell korongozniuk. A csalikancsóból nem lehet a megszokott módon inni, mert a füle üreges és az edény száján húzódó perembe vezeti az italt, a peremen pedig több valódi és hamis ivónyílás van.
A találkozóra az ország minden részéből összesen húsz fazekas népi iparművész érkezik, akik portékáikat is kínálják a látogatóknak.
A Kuny Domokos Múzeum munkatársa a tatai fazekasságról tart előadást szombaton, míg vasárnap a tatai lőcsös szekeret mutatják be a közönségnek. A mesterek vasárnapi ebédjét Árpád-kori kerámiabográcsban készítik el.
Az érdeklődőket a kétnapos rendezvényen játszóház, korongozás, népi sorversenyek és táncház is szórakoztatja. Természetesen idén sem marad el a házi készítésű sajt- és mézbemutató, valamint vásár.