bezár
 

art&design

2016. 04. 09.
Emléktáblát avattak Victor Vasarely születésének 110. évfordulója alkalmából Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Victor Vasarely születésének 110. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a világhírű képzőművész tiszteletére a róla elnevezett - negyven évvel ezelőtt megnyílt - pécsi múzeumban szombaton.

Az Erdős Géza pécsi grafikus által tervezett, Victor Vasarely alkotásainak formavilágát idéző, a múzeum udvari homlokzatát díszítő emléktáblát Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere és Pierre Vasarely, a művész unokája leplezte le.

prae.hu

A pécsi születésű Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) a 20. századi egyetemes képzőművészet iskolateremtő mestere, a nagyhatású op art irányzat képviselője volt.

A megyeszékhelynek ajándékozott mintegy 400 festményből, egyedi és sokszorosított grafikákból, nagyméretű szőnyegekből, plasztikákból álló kollekciót az 1976-ban megnyílt, róla elnevezett szülőházában kialakított múzeum őrzi és mutatja be.

Páva Zsolt az eseményen Victor Vasarelyt olyan világhírű pécsi alkotókkal említette egy sorban, mint Breuer Marcell építész és Zsolnay Vilmos keramikusművész, nagyiparos.

Felidézte: Pierre Vasarelynek köszönhetően a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program évében a múzeum és annak anyagai is felfrissültek, hozzájárulva ahhoz, hogy Victor Vasarely neve Pécsen kívül is sokkal ismertebbé vált.

A képzőművész hagyatéka felett rendelkező Pierre Vasarely elmondta, a franciaországi Aix-en-Provence-ban nyílik hamarosan egy olyan Vasarely-kiállítás, amely lehetőséget biztosít a művész munkásságának ismételt felfedezésére, egyúttal méltatta a Pécs és a francia város közötti sokrétű kapcsolatokat is.

Csornay Boldizsár, a Vasarely-múzeumot működtető pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) igazgatója arról beszélt, hogy Victor Vasarely alkotásai "az ismétlődésekben, a permutációkban, a sorozatok látványában a végtelenség üzenetét hordozzák".

A JPM tájékoztatása szerint a pécsi Vasarely-múzeumot évente mintegy 30 ezer látogató tekinti meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés