bezár
 

irodalom

2016. 04. 07.
FISZ Írókölcsönző
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) felhívása:   A Fiatal Írók Szövetsége kiemelten fontosnak tartja, hogy a fiatalokhoz közel hozza a kortárs irodalmat. Az elmúlt évek során számos ingyenes és színvonalas középiskolai programot szerveztünk. Az „Írókölcsönző” keretében a FISZ rendhagyó irodalomórákat ajánl fel térítésmentesen a középiskolák számára 2016-ban is. Idén 10 írópáros látogat el 3-3 iskolába. Fiatal szerzőkkel foglalkozó szervezetként fontos számunkra, hogy a már jelentős életművel rendelkező alkotók mellett pályájuk elején járó tehetségekkel is találkozhassanak a tanulók. A FISZ nemcsak megszervezi a látogatást, hanem meg is tartja az irodalomórát.

Az Írókölcsönző ajánlata

1. Cserna-Szabó András és Kellermann Viktória

2. Szvoren Edina és Zelei Dávid

3. Szilasi László és Szekeres Niki

4. Tolnai Ottó és Tinkó Máté

5. Adorjáni Panna és Láng Orsolya

6. Kollár Árpád és Urbán Bálint

7. Makai Máté és Purosz Leonidasz

8. Kalapos Éva Veronika és Csepregi János

9. Potozky László és Soltész Béla

10. Szendi Nóra és Bödecs László

Míg az első négy páros szerzőből és moderátorból, a többi hat páros két-két alkotóból áll. A szerzőkről többet megtudhatnak a felhíváshoz mellékletként rövid életrajzokból.

prae.hu

Mennyi időre szól a kölcsönzés? 45-60 perces kortársirodalom-órára

Kiknek? 9-11. évfolyamos osztályoknak, csoportoknak (max. 40 fő)

Mikor? 2015. április 20. és június 10. között

Az iskolák jelentkezését az irokolcsonzo2016@gmail.com címre várjuk 2016. április 10-ig!

Fontos: Az Írókölcsönző kapacitása korlátozott, az irodalomórákat a jelentkezések sorrendjében töltjük fel. Iskolánként legfeljebb egy foglalkozást tudunk vállalni.

Jelentkezésükkor a pedagógusok feltüntethetik, melyik párost, párosokat szeretnék leginkább.

Kérjük, jelezzék, ha más párosokat is örömmel fogadnának a megadotton kívül. Illetve adják meg jelentkezésükben elérhetőségüket is!

Porczió Veronika és Csepregi János szervezők, FISZ-Írókölcsönző

MELLÉKLET

Információk a 2016-os tavaszi Írókölcsönző keretében kölcsönözhető szerzőkről:

Adorjáni Panna és Láng Orsolya

Adorjáni Panna 1990-ben született Kolozsváron, jelenleg Budapesten él. Szabadúszó színikritikus, író, fordító. Kutatási területe és fő érdeklődési köre a munkában és az életben: feminizmusok, kirekesztett és kisebbségi közösségek, testábrázolások, mellérendelések.

Láng Orsolya 1987-ben született, székelyföldi és partiumi nagyszülők unokájaként. Filmrendezésből diplomázott Kolozsváron. Könyvet illusztrál, verset és prózát ír. Jelenleg Budapesten készít animációs filmet. 2015-ben jelent meg első regénye, a Tejszobor.

Kollár Árpád és Urbán Bálint

Kollár Árpád 1980-ban született, gyerekkorát a Vajdaságban töltötte. Több felnőtteknek szóló és egy gyerekeknek készült lírakötet szerzője.  2015-ben Milyen madár című műve elnyerte az Év Gyerekkönyve díjat. A Fiatal Írók Szövetségének elnöke. Szegeden él családjával. Vérbeli kézilabdadrukker.

Urbán Bálint 1984-ben született, luzitanista irodalmár, fordító. A FISZ és a Jelenkor Kiadó közös Horizontok világirodalmi sorozatának és a Versum kortárs világlírával foglalkozó online folyóiratnak a szerkesztője. A Cielo Dive nevű post-punk zenekar gitárosa, dalszerzője.

Makai Máté és Purosz Leonidasz

Makai Máté Veszprémben született 1986-ban, jelenleg Szentendrén él. Egyetemista korában blogokat és verseket írt, az ELTE doktorandusz hallgatója volt. Manapság főleg kritikát és prózát ír, de publikált már műfordítást is. Első prózakötete az idei könyvhétre jelenik meg a FISZ gondozásában.

Purosz Leonidasz 1996-ban Szegeden született. A szentesi gimnázium irodalmi-drámai tagozatára járt, jelenleg az ELTE másodéves, magyar szakos hallgatója. Verset és slamszöveget ír. Szereti a focit (az Udinese és a magyar válogatott meccseit nézni), a fesztiválozást, kommenteket olvasni és társasjátékozni. Első kötete idén jelenik meg a FISZ gondozásában.

Kalapos Éva Veronika és Csepregi János

Kalapos Éva Veronika Nyíregyházán született 1983-ban. Amióta az eszét tudja, ír, és mára sikerült rávennie néhány gyanútlan embert, hogy el is olvassák a műveit, a jelenség hatását e pillanatban még vizsgálják. A D.A.C. című, áprilisban öt kötetesre bővülő,  ifjúsági regénysorozata mellett drámakötete is jelent már meg (Arccal a hóban). 2014-ben Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjat kapott.

Csepregi János 1980-ban született, gyerekkorát Simontornyán töltötte. Gyújtott fel házat, rúgatta ki magát iskolából és kollégiumból, végül mentálhigiénés szakember és Junior Príma-díjas író lett belőle. 13 évig dolgozott szociális területen, ebből 6-ot kifejezetten családon belüli erőszak áldozataival. Legutóbbi kötete Az amerikai fiú című fejlődésregény, új verseskötete most készül.

Potozky László és Soltész Béla

Potozky László 1988-ban született Csíkszeredában, jelenleg Budapesten él. Két novelláskötet után 2015-ben jelent meg Éles című regénye. Szabadúszó író és szerkesztő, jelenleg egy új regényen dolgozik. Szereti a gyrost és a profiterolt.

Soltész Béla Budapesten született 1981-ben. Író, társadalomkutató, hátizsákos turista, Latin-Amerika rajongója.  Eddig megjelent kötetei: Clandestino – Egy év Latin-Amerikában (útleírás), Rabszolgasors (regény), Inbox (novellák), előkészületben: Hátizsákkal Brazíliában (útleírás, Európa Könyvkiadó, 2016).

Szendi Nóra és Bödecs László

Szendi Nóra: 1988-ban született. Amíg nem tanult meg írni, füzeteket rajzolt tele történetekkel. Iskoláskorában falta az állatokról szóló ismeretterjesztő könyveket, aztán rájött, az emberek is egész érdekesek. Mindig is író akart lenni, első regénye azonban sokáig váratott magára, de legalább maga illusztrálhatta. A Jaffa Kiadó egyik felelős szerkesztője, aki azon dolgozik, hogy néha jusson ideje saját műveire is.

Bödecs László: – Én vagyok a híres egyfejű! – mondta Süsü és nem tudta, hogy a korok kikezdik majd, és nem adják többet a tévében. A sárkány, akit száműztek a többiek a világukból. Bödecs László egyszer majdnem találkozott Bodrogi Gyulával, de csak majdnem. Szombathelyen született 1988-ban, most Budapesten él. Egy ideje azt meri mondani magáról, hogy költő. Költőnek lenni pedig olyasmi, mint egyfejűnek a sárkányok között. Friss kötete a Semmi zsoltár címet viseli.

Cserna-Szabó András és Kellermann Viktória

Cserna-Szabó András 1974-ben született József Attila-díjas író, újságíró. Műveire jellemző a sajátos humor, a fordulatos cselekmény, a popkultúra közelengedése. (lásd még: Szíved helyén épül már a Halálcsillag) Szépirodalmi tevékenységén túl, a gasztronómia melletti elkötelezettségéről a leghíresebb.

Kellermann Viktória 1984-ben született műfordító, újságíró, doktoranda. A Pázmány angol, filozófia és lengyel szakára járt. Lengyelországban a feminista irodalmat kutatta, de élt önkéntesként Angliában is. Szabadidejében lelkes tartalomgyáros, hobbiszakács és képregénygyűjtő.

Szvoren Edina és Zelei Dávid

Szvoren Edina 1974-ben született, zenetanár, író. 2005 óta publikál, a kritika első novelláskötete, a Pertu óta a magyar novellisztika élvonalában tartja számon. Saját bevallása szerint "döntően hatott minden későbbi törekvésemre, hogy anyám nem adott nekem igazat, amikor az egyik szomszéd fiúnak kijelentettem, hogy a neve (Szilveszter) nem létezik."

Zelei Dávid 1985-ben született. Hispanista, történész, irodalomkritikus, szerkesztő, mikor milyen sorrendben. A FISZ és a Jelenkor Horizontok névre hallgató Világirodalmi Sorozatának sorozatszerkesztője, a veszprémi Pannon Egyetem óraadója. A világirodalom és a folyóiratok javíthatatlan propagátora.

Szilasi László és Szekeres Niki

Szilasi László 1964. január 1-jén született Békéscsabán. A kortárs magyar irodalom egyik legjobb szerzője, a kortárs magyar irodalmi élet egyik legjobb egyetemi tanára Magyarországon. Olyan könyvek köthetők a nevéhez, mint a Szentek hárfája, amit ő maga a „gonosz könyve”-ként aposztrofált, vagy A harmadik híd, amely a kivándorlásé. Szilasi civil olvasóként vallja magát a legboldogabbnak.

Szekeres Niki szeptember 2-án született. Nem egyszer töltötte születésnapját tanévnyitó beszédek hallgatásával, miközben arról ábrándozott, hogy egyszer majd könyvekkel foglalkozik. Ma kritikákat, interjúkat készít, szerkeszt, néha ír egy-egy verset is, ha ideje engedi. Meg persze írókat, költőket kísér iskolába, mert azokon az évnyitókon az is eszébe jutott, hogy milyen lenne, ha nem mindig ugyanúgy telnének a suliban a napok.

Tolnai Ottó és Tinkó Máté

Tolnai Ottó József Attila és Kossuth-díjas író, költő, műfordító. 1940-ben született Magyarkanizsán, jelenleg Palicson él. A vajdasági magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Az Új Symposion című folyóirat alapító tagja, az Ex Symposion egykori főszerkesztője. Fontos szerepet tölt be életművében a képzőművészet iránti érdeklődés.

Tinkó Máté Békéscsabán 1988-ban született, jelenleg Békésen és Újbudán él. 2015-től az ELTE 1945 utáni magyar irodalom doktori programjának hallgatója. Első verseskötete 2014-ben jelent meg Amíg a dolgok rendeződnek címmel a Fiatal Írók Szövetségének gondozásában. 2012-től a FÉLonline.hu prózarovatát szerkeszti.

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) 1998-ban jött létre azzal a céllal, hogy jelentős szerepet vállaljon a magyar irodalmi közéletben, a fiatal magyar írók képviseletében. A határokon átívelő művészeti, szakmai szervezet mára reprezentatív irodalmi társulássá, minden tehetséges fiatal alkotó számára nyitott, progresszív közösséggé vált. A FISZ feladatai közé tartozik a pályakezdő alkotók tehetséggondozása és műveik megjelentetése, a szakmai érdekképviselet és párbeszéd kezdeményezése, valamint az olvasás és az igényes irodalom népszerűsítése.

http://fiatalirok.blog.hu/

www.facebook.com/fiatalirokszovetsege

Az Írókölcsönző a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából valósul meg.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés