bezár
 

színház

2009. 02. 24.
A kékszakállú herceg vára a Seattle-i Operában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első ízben láthatta A kékszakállú herceg várát szombaton a Seattle-i Opera közönsége az amerikai Washington szövetségi államban; Bartók Bála egyetlen operáját nyolcszor adják elő március 7-ig.

Szkéné színház

Bartók egyfelvonásos darabját Arnold Schönberg Erwartung (Várakozás) című szintén egyfelvonásos operájával együtt tűzte műsorra a Seattle-i Opera.

Bartók 1911-ben Budapesten fejezte be egy óra hosszúságú operáját, amelyet először csak 1918-ban mutattak be a Magyar Királyi Operaházban. Schönberg 1909-ben Bécsben írta a 30 perces Erwartung című opera-monodrámát.

A magyar, illetve német nyelven játszott műveket angol felirattal láthatják az amerikai operarajongók. A színpadtervet a kanadai Robert Lepage-től kölcsönözte a Seattle-i Opera.

Az intézmény ismertetője szerint a Bartók-darab a tépelődő kékszakállú hercegről és kíváncsi új feleségéről szóló tündérmese, a Schönberg-darab pedig hátborzongató utazás az ember tudatalattijába, midőn egy nő megfoghatatlan szerelmét keresi.

A lenyűgöző különleges hatásoknak, a gravitációt meghazudtoló ügyességű akrobatamutatványoknak, valamint a mesteri történetmesélésnek köszönhetően az opera műfajának izgalmas, modern oldalát ismerhetik meg a nézők - olvasható az intézmény közleményében.

Bartók operájában az év művésze cím birtokosa, John Relyea basszbariton játssza a Kékszakállút, Judit szerepében pedig a lengyel mezzoszoprán, Malgorzata Walewska hallható.

nyomtat

További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés