bezár
 

art&design

2009. 02. 24.
Csáki László és Esterházy Marcell kapja az FKSE elismerését
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csáki Lászlónak és Esterházy Marcellnek ítélték idén a Stúdió-díjat; a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) elismerését a művészek kedden vehetik át a Stúdió Galériában, Budapesten - közölte a szervezet.

prae.hu

Tájékoztatásuk szerint a 2000-ben alapított Stúdió-díjat az FKSE olyan tagjai kapják, akik különösen kiemelkedő színvonalú művészeti teljesítmény nyújtottak, valamint nemzetközi sikereikkel, csoportos kiállításokon való részvételükkel és egyéni kiállításaikkal is intenzíven formálják a magyar képzőművészeti szcénát.

Az elismerés odaítéléséről idén Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója, Kálmán Rita, az ACAX - Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda munkatársa, az IMPEX - Kortárs Művészeti Szolgáltató egyik alapítója, valamint Szabó Dezső képzőművész döntött.

Csáki László képzőművész és filmrendező a Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszékének videó szakán végzett 2002-ben, ahol DLA fokozatot is szerzett. 2001-ben megkapta a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat. Képzőművészeti tevékenysége rendkívül szerteágazó, ironikus tematikájú intarzia-művei mára magángyűjteményeket gyarapítanak. Animációs és rövidfilm-rendezőként is elismert, alkotásait (A hangya és a tücsök, Agár - projekt a magyar agárról, Darazsak, ludak és körtefa, Fluxus-hajfény) számos magyar és nemzetközi fesztiválon díjazták már. Legutóbb 2008-ban a Műcsarnok Na mi van? című kiállításán találkozhatott fotósorozatával a közönség.

Esterházy Marcell 1977-ben született, budapesti érettségije után Párizsban Lucien Hervé irányításával kezdett fotózni, majd 2003-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékén. Két évig ösztöndíjasként Marseille-ben tanult, ahol számos kiállítása volt. 2004-ben a Lucien Hervé- és Rudolf Hervé-díj különdíjasa lett. Készít fényképeket, videókat és urbanisztikával foglalkozó installációkat. Számos csoportos és több egyéni kiállításon is szerepelt Magyarországon a Műcsarnokban, a Trafóban, a MODEM-ben, az Ernst Múzeumban. 2008-ban nyílt meg első külföldi önálló kiállítása a párizsi Galerie Aline Vidalban. Munkái mára megtalálhatók fontos magán- és közgyűjteményekben egyaránt.

A Stúdió-díjat korábban olyan művészek kapták meg, mint Gyenis Tibor, Szacsvay Pál, Koronczi Endre, KissPál Szabolcs, Fodor János-Horváth Tibor, Schneemeier Andrea, Kaszás Tamás, Andreas Fogarasi, Huszár Andrea, Uglár Csaba, Katarina Sevic, László Gergely, Khoór Lilla-Will Potter, Rácz Márta, Csákány István, Kokesch Ádám és Németh Hajnal.

nyomtat

További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés