bezár
 

zene

2016. 03. 31.
Bécsi muzsika a Lanner Kvartett előadásában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 19. század első felének bécsi muzsikája szólal meg a Lanner Kvartett és Miklósa Erika operaénekes tolmácsolásában a Hungaroton új kiadványán, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten.

A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaiból 2012-ben alakult Lanner Kvartettben a ma szokásos vonósnégyes-felállástól eltérően csellós helyett nagybőgős - Martos Attila - játszik, mellette Fekete Zoltán brácsaművész, továbbá Selmeczi Gábor és Kostyál Péter hegedűművészek alkotják a négyest.
    

prae.hu

A Bécsi miniatűrök című albumon Franz Schubert (1797-1828) és a bécsi keringő szülőatyjaként ismert Joseph Lanner (1801-1843) művei hallhatók. Lanner ízig-vérig zenész volt, idősebb Johann Strauss is nála tanult - mondta el Selmeczi Gábor hegedűművész, az együttes első hegedűse a csütörtöki sajtótájékoztatón.
    

A művész a zenetörténet érdekes fordulópontjának nevezte, amikor Lanner munkásságának eredményeképpen levált egy külön műfaj - amelyet ma populárisnak nevezünk - és meghódította a tömegeket.
    

Az albumon Miklósa Erika előadásában hallható Schubert An die Musik című dala, a lemezfelvételt a Wiener Konzerthausban készítették. A kiadvány a boltokban áprilistól, az interneten péntektől érhető el.
    

Kostyál Péter kitért az együttes Zenés vendégség elnevezésű programsorozatára, amelynek eseményeit mindig más helyszínen rendezik meg. A céljuk, hogy feloldják a koncerttermek merev formaságait, közvetlenebbé, felszabadultabbá tegyék az előadók és a közönség kapcsolatát. Az ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött koncerteken gasztronómiai kísérőprogram is várja a vendégeket.
    

Az együttes megalakulásának első három évében fellépett már Londonban, New Yorkban, Oxfordban, Barcelonában, Szófiában, valamint Budapest mellett számos vidéki helyszínen Magyarországon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés