bezár
 

art&design

2009. 02. 23.
Hazakerülhet a kalapács alá kerülő a Gandhi-gyűjtemény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyűjtésbe kezd Mahatma Gandhi dédunokája, hogy a márciusban New Yorkban kalapács alá kerülő Gandhi-gyűjteményt meg tudja vásárolni, és a relikviák visszatérhessenek Indiába.

prae.hu

Tusar Gandhi, aki hétfőn számolt be adománygyűjtő kampányáról, erkölcstelennek nevezte a puritán életvitelű dédapja után megmaradt tárgyak elárverezését. Mint hangsúlyozta: "azok Indiához, az indiai néphez tartoznak".

A dédunoka legalább 300 ezer dollárt (70 millió forint) szeretne összeszedni, hogy komoly esélye legyen a tárgyi emlékek visszaszerzésére. Az indiai kormánytól is kérhetett volna segítséget, de végül szándékosan döntött a "népi kezdeményezés" mellett - mondta.
Bár egyelőre csupán az összeg alig egyharmada áll a rendelkezésére, azt ígérte, hogy eget-földet megmozgat a tárgyak megvásárlására. Ha sikerrel jár, a gyűjtemény egy indiai múzeumba kerül.

A gyűjtemény darabjai között szerepel egy szemüveg, egy pár viseltes bőrszandál, egy zsebóra, egy egyszerű réztál és tányér.
A New York-i aukciót március 5-én rendezi meg az Antiquorum aukciósház, amelynek egyik képviselője a múlt héten elárulta, hogy már a világ minden tájáról érdeklődtek potenciális vásárlók.

A kollekciót egy amerikai magángyűjtő bocsátja kalapács alá, aki a Gandhi család leszármazottaitól szerezte be a becses darabokat.
Az India függetlenségéért erőszakmentes küzdelmet hirdető Gandhi 1948-ban hunyt el. Egy hindu radikális lövése oltotta ki életét.

Két évvel ezelőtt Gandhi egy kézzel írott levelét visszavonták egy londoni aukció meghirdetett árverési tárgyai közül, és lehetővé tették, hogy azt az indiai kormány vásárolja meg.

nyomtat

További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés