bezár
 

zene

2009. 02. 22.
Szabad Európa Rádió: rockzene a lányokról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Indie, alternatív hangzás, a csajozásról szóló szövegek jellemzik a Szabad Európa Rádió (SZER) néven futó, egyre népszerűbb rockzenekart, amely Helyzet címmel most jelentette meg első albumát.

prae.hu

Krasznahorkai László gitáros-énekes elmondta, hogy elsősorban a '80-as évekbeli és a mostani brit gitárzenekarok hatottak rájuk, többek között a Cure, a New Order, a Coldplay, a Franz Ferdinand, "de említhetem a magyar underground vonalat is, az Európa Kiadót, a Pál Utcai Fiúkat (PUF), a Kispál és a Borzot, a Kiscsillagot és a Heaven Street Sevent".

Hozzátette: nem volt semmilyen koncepció, "arról van szó, hogy fiatalok vagyunk, a csajozás, a lányok érdekelnek minket és közönségünk nagy része is tizen-huszonévesekből áll".

A Szabad Európa Rádió - amely lehet utalás a kommunizmus idején Münchenből sugárzott cenzúrázatlan rádióadóra - 1998-ban kezdett formálódni Kazincbarcikán. Feldolgozás-zenekarként indult, sokáig énekesnőjük is volt. Repertoárjukban szerepeltek a Pál Utcai Fiúk és Kispál és a Borz dalai, ez a hatás ma is ott "bujkál" a zenéjükben, ráadásul a SZER-t azóta megkedvelő Lecsó (Leskovics Gábor), a Pál Utcai Fiúk vezetője lett az album zenei producere.

A személyes kapcsolat Lecsóval jó néhány évvel korábbra nyúlik vissza, a SZER 2000-től többször koncertezett együtt a Pál Utcai Fiúkkal és Kispálékkal. A Szabad Európa Rádió első demója, az ötszámos Álomhajó 2002-ben a PUF főhadiszállásán, Szigetszentmiklóson készült. A második (négyszámos) demó 2006-ban jelent meg, ennek pedig Dióssy D. Ákos, a Kispál jelenlegi, a PUF egykori tagja volt a hangmérnöke.

"Valóban sokat köszönhetünk ennek a körnek, ilyen lehetőségek és támogatás nélkül nagyon nehéz lenne előrejutni. A tervek között szerepel, hogy tavasszal állandó vendégzenekarként együtt turnézunk a Kispál és a PUF tagjaiból álló Kiscsillaggal, amelynek szintén most jelent meg új lemeze" - mondta Krasznahorkai László.

A csapat - amelyben Krasznahorkai mellett Takács Bence énekel és gitározik, testvére, Takács Márton dobol, John Tibor pedig basszusgitáron játszik - Erdélybe is készül, ahol tavasszal várhatóan két-három helyen, többek között Székelyudvarhelyen is fellép.

A Helyzet című album egyébként ingyenesen is letölthető a zenekar honlapjáról, www.szabadeuroparadio.hu-ról. A gitáros szerint ezen nem is lehetett vita, hiszen a legfontosabb szempont az, hogy a zenéjük minél több emberhez jusson el.

A SZER-nek egyelőre egy amatőr klipje tekinthető meg a világhálón; az album első dala, a Bocs már valamivel profibb körülmények között készül, ez talán a televíziós csatornákhoz is eljut - jegyezte meg Krasznahorkai László.

nyomtat

További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés