bezár
 

irodalom

2016. 03. 19.
Magyarország a 2016-os Lipcsei Könyvvásáron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarország  a 2016-os Lipcsei Könyvvásáron A magyar standon jelen lesz Dragomán György, akit németül nemrég megjelent regénye, a Máglya kapcsán Daniel Kehlmann sorolt a legfontosabb magyar írók közé, és Kemény István, akinek legutóbbi verseskötetét az év legjobbjai közé választotta a Német Nyelvészeti és Költészeti Akadémia. A fiatalabb generációt a vásáron az ugyancsak új fordítással megjelenő Nemes Z. Márió és a Holtverseny című regényével német fordításra pályázó Totth Benedek képviseli.

2016. március 17. és 20. között zajlik a Lipcsei Könyvvásár, Európa egyik legnagyobb irodalmi rendezvénye. Az előző évekhez hasonlóan a magyar jelenlétet idén is a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) szervezi a Balassi Intézet Publishing Hungary Programja keretében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A stand idén teljesen megújul: az installációt Dragomán György regényének ihletésében a budapesti Sporaarchitects építésziroda tervezte, amely többek között a 4-es metró Gellért és Fővám téri állomásairól vált ismertté.

prae.hu

2016-ban a Lipcsei Könyvvásár magyar irodalmi programjának fellépő vendégei Dragomán György, Kemény István, Nemes Z. Márió és Totth Benedek. Dragomán György Máglya című regénye 2015-ben jelent meg németül, a helyi könyvismertetések egybehangzóan elismerőleg írtak róla. Az 1989-es romániai forradalomról alkotott képet átrajzoló művet az író Lipcsében közép-európai kontextusban mutatja be: regényéről Filip Floriannal, román írókollégájával és a berlini Literaturhaus igazgatójával, a romániai német kisebbségből származó Ernest Wichnerrel beszélget.

Kemény István verseskötete a DAAD Berlini Művészeti Programjának szerkesztésében jelent meg 2015. novemberében, és azóta kizárólag pozitív kritikákat kapott a német lapokban. A kötet lipcsei bemutatójára az ún. „Lyrisches Leipzig liest” fő helyszínén, a Gohliser Schlösschen-ben kerül majd sor. Ezen a kifejezetten költészeti fórumon kerül évről évre bemutatásra a „Lyrik im Schlösschen“ program keretében az elmúlt év tíz legjobb német nyelvű verseskötete is, melyeket egy a Német Nyelvészeti és Költészeti Akadémia által felkért zsűri választ ki. A jó álom állatokkal című német-magyar kétnyelvű kötete (Matthes&Seitz kiadó, 2015) felkerült a prominens listára és ezzel 2016 legjobb tíz németre fordított lírakötete közé számít.

Nemes Z. Márió frissen megjelent verseskötetének bemutatása kapcsán a Collegium Hungaricum Berlin a kötetet kiadó stuttgarti Solitude Akadémiával működik közre. A hagyományosnak tekinthető együttműködés keretében korábban többek között Nagy Ildikó és Gerevich András mutatkozott be a Könyvvásáron. A 2016-os vásár új eseményének számít a Bookpitch, amelyen versenyszerű helyzetben fiatal írók ajánlhatják könyvüket a nemzetközi kiadók, fordítók figyelmébe. A tízes listára Magyarországról Totth Benedek jutott be a Holtverseny című regényével, amely a 2014-es év egyik legnagyobb könyves meglepetése volt. Elnyerte a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, melynek egyik kiemelt támogatója a Balassi Intézet, akinek jóvoltából próbafordítás is készült az alkotásból.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kemény Lili Nem című regényének kritikája
Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről

Más művészeti ágakról

építészet

Kritika a Kis magyar kockológia című kiállításról
gyerek

Shonna Ines és Agócs Írisz részvételével
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés