bezár
 

irodalom

2016. 03. 17.
Négy évtized után új szerb-magyar szótár jelenik meg a Vajdaságban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy évtized után áprilisban új szerb-magyar szótár jelenik meg a Vajdaságban, a kötet több mint 40 ezer szócikket, 6 és félezer kifejezést, valamint több mint kétezer állandósult szókapcsolatot tartalmaz.

Legutóbb ilyen mértékű munkát 1968 és 1975 végeztek Kovács Kálmán szerkesztésével, akkor három kötetben adtak ki szerb-horvát-magyar nagyszótárt, melynek egy-egy kötetén legalább húsz ember dolgozott több éven keresztül.
    

prae.hu

"Időközben voltak próbálkozások, jelentek meg kisebb-nagyobb szótárak, de ezek nem voltak olyan komolyak, mint a háromkötetes szótár" - hangsúlyozta Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgatója az MTI tudósítójának csütörtökön.
    

Évek óta igyekeznek összeállítani a Vajdaságban komoly, új szerb-magyar szótárt, ám az anyaggyűjtéssel és a pénzügyi támogatással is voltak problémák. A mostani köteten több mint másfél éve dolgozik hét-nyolc ember, az anyagi támogatást a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a vajdasági tartomány költségvetéséből biztosították.
    

Új szótárra azért van szükség, mert a nyelv folyamatosan változik, minden nap születnek új szavak - fogalmazott Virág Gábor, majd hozzátette, hogy valójában egy szótár már a megjelenésekor is aktualitását veszti, mivel a nyelv állapotának egy bizonyos pillanatát tükrözi, és akár már a következő pillanatban új szavak jelenhetnek meg.
    

A legnagyobb különbség a most megjelenő szótár és a négy évtizeddel ezelőtti között a mindennapokban használt szavak változása. A hetvenes évek óta számos új szó keletkezett főleg a számítástechnika fejlődése miatt.
    

"Emellett vannak szavak, archaizmusok, tájszavak, amelyeket már nem használunk, háttérbe szorultak, kivesztek a nyelvből" - magyarázta a Forum Könyvkiadó igazgatója.
    

Virág Gábor reményét fejezte ki, hogy a most megjelenő kötet alapján magyar-szerb középszótár is készül a közeljövőben.
    

A szerb-magyar középszótár szerzője Kacziba Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem, valamint Mirjana Burzan, az Újvidéki Egyetem tanára. A recenziót Nyomárkay István nyelvész, szlavista végezte, a szerb nyelvi lektor Vera Vasic nyelvész volt, a Forum Könyvkiadó munkatársai, Brenner János és Buzás Márta szerkesztették a kötetet.
    

A kötet szakmai és ünnepélyes bemutatója áprilisban lesz, kereskedelmi forgalomba azonban csak júniusban kerül. Bemutatják a budapesti Ünnepi Könyvhéten és a belgrádi könyvvásáron is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés