bezár
 

színház

2009. 02. 22.
Mulatság és Koldusopera: jubileumi előadások a Bárka Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két jubileumi előadásra is készül a napokban a budapesti Bárka Színház: pénteken ünneplik a 10. évfordulóját annak, hogy bemutatták Slawomir Mrozek Mulatság című vígjátékát, jövő hétfőn pedig Bertold Brecht és Kurt Weill Koldusoperájának 50. előadását tartják.

Szkéné színház

Mint Bérczes László, a Mulatság rendezője elmondta, a produkciót még az alakuló társulat akkori játszóhelyén, a Józsefvárosi Színházban mutatták be. A szereposztás azóta sem változott, Mucsi Zoltánt, Szikszai Rémuszt és Scherer Pétert sosem helyettesítette beugró. Ha egyikük nem tudott fellépni, inkább elmaradt az előadás - jegyezte meg.

"Évről-évre igyekeztünk azonban más-más teret kitalálni, hogy a darab ezáltal is friss maradjon" - tette hozzá a rendező.

Mint kiemelte, a "nagyon különböző" helyszínekre tett utazások is segítettek új impulzusokat találni: a Mulatságot éppúgy játszották hatszáz fős belorussziai színházteremben, mint a Dankó utcai hajléktalanszállón vagy a Művészetek Völgyében, de a produkcióval megfordultak többek között Lengyelországban, Romániában, Csehországban és Szlovákiában is. A 230 előadásból legalább 50-et nem a Bárkán játszottunk - tette hozzá.

Bérczes László elmondása szerint legfőbb céljuk a frissesség megőrzése volt, ezért néha beemelték a produkcióba az új helyszínek ihlette improvizációkat is, ha azonban egy poént "kifáradni" láttak, azt inkább kivették vagy pihentették.

A pénteki jubileumi előadást rendhagyó módon nem a teátrum Stúdiójában, hanem a nagyobb Vívóteremben tartják - árulta el a rendező. Mint hozzátette, a különleges alkalom tiszteletére egy, a Mulatság korábbi előadásainak felvételeiből összeállított kisfilmet is levetítenek, majd a tervek szerint az előadás egy meglepetéssel zárul.
Február 23-án érkezik 50. előadásához az Üllői úti teátrum korábbi igazgatója, Alföldi Róbert által rendezett Koldusopera. A zenés produkció különlegessége, hogy abban az immár a Nemzeti Színházat vezető Alföldi Róbert együtt játszik Bárka Színház-beli utódjával, Seress Zoltánnal.

Az előadás további szereplői között van Spolarics Andrea, Tompos Kátya, Varjú Olga, Hajós Eszter, Ilyés Róbert, Varga Anikó, Pásztor Tibor és Horváth Kristóf, míg Törőcsik Mari és Garas Dezső hangját felvételről hallhatja a közönség.

nyomtat

További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés