bezár
 

zene

2016. 03. 07.
Győztesekkel játszunk!
A Pannon Filharmonikusok 2016/2017. évada a Müpában - sajtótájékoztató 2016. március 4.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Győztesekkel játszunk! A Pannon Filharmonikusok új évadában is világszínvonalú szólistákkal játszik. A Müpában több mint egy évtizede állandó bérletsorozattal rendelkező zenekar a nemzetközi komolyzene patinás díjainak, versenygyőzelmeinek birtokosaival, többek között Akiko Suwanaival, Marie-Elisabeth Heckerrel és Andrej Gavrilovval hirdeti meg ősszel induló sorozatát. A közönség kérésére az évek óta igen kelendő bérletek már márciusban megvásárolhatók.

A 2016/2017. évadban a nemzetközi zenei élet hangszeres olimpiáinak emlékezetes tehetségei játszanak a Pannon Filharmonikusokkal. A Bohém Étterem Különtermében tartott sajtótájékoztatón Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere elmondta, hogy a PFZ több mint 130 zeneművet állít színpadra egy évadban, mely folyamatos frissességet, megújulást igényel. A budapesti sorozat öt koncertje kiemelt esemény az együttes életében, így itt kapnak szerepet szólistaként azok a partnerek, akiket jól ismer a társulat, mint Andrej Gavrilov vagy Bogányi Gergely. A budapesti közönség világsztárokkal találkozhat: Fenyő László gordonkaművésszel, a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny győztesével, Akiko Suwanaival, aki minden idők legfiatalabb hegedűművészeként nyerte meg a Nemzetközi Csajkovszkij-versenyt, és Marie-Elisabeth Hecker nemzetközi sikert aratott gordonkajátékát is megismerheti a publikum.

prae.hu

Olyan győztesekkel játszunk, akik győzelme a sportolókkal ellentétben nem végső eredmény, hanem a kezdet volt a világ legnagyobb zenei pódiumaira szóló felkérésekhez. Szólistáink ebből a prémium kategóriájú csapatból kerülnek ki, amire büszkék lehetünk!” – fogalmazott Horváth Zsolt, a PFZ újabb öt évre megválasztott igazgatója. Az igazgató az együttes céljaiként a magas művészi színvonal megőrzését, a szakmai és alkotói autonómiát, koprodukciós lehetőségek és új zenei kifejezésmódok megragadását jelölte meg, így a PFZ jövőben évente két operát (azokból egy kortárs művet) is színpadra állít a következő évadtól. Az együttes nyugat-európai szereplésein túl a következő évadtól nagy hangsúlyt fektet a déli szomszédos országok kulturális övezetére (Belgrád, Szarajevó, Ljubljana).

Az évről évre kiemelkedő szólistákkal fellépő PFZ idei műsorában a zenetörténet világválogatottjai is helyet kapnak. A műsorba bekerültek a nagy orosz szimfonikus kompozíciók: Rahmanyinov zongoraversenye és Sosztakovics Leningrád szimfóniája. Felcsendülnek korai romantikusok, mint Beethoven Fidelio nyitánya és Schumann csellóversenye, és alkotások a korstílus virágzása idejéből, például Brahms és Dvořák művei.

A bérletprogram kuriózumát jelentik a 20. századi angol zene két kiemelkedő szerzője, Edward Elgar és William Walton szerzeményei. Elhangzanak különböző nemzeti zenekultúrákhoz tartozó remekművek is a Pannon Filharmonikusok jól bevált csapatkapitányai, Bogányi Tibor és Vass András karmesterek irányításával, újra találkozhatunk Olari Elts észt dirigenssel, és idén először a zenekar együtt játszik Gérard Korstennel.

PFZ

A bérletsorozat részletes programja elérhető a www.pfz.hu oldalon. A 2016/2017. évad bérlete megvásárolható a www.jegymester.hu oldalon, a Müpa jegyirodáiban és az ismert jegyirodákban országszerte.

A zenekar imázsvideója megtekinthető a PFZ Youtube-csatornáján: http://bit.ly/pfz_youtube_mupa

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés