bezár
 

film

2009. 02. 20.
A Zuhanórepülés az Európai Független Film Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Novák Erik Zuhanórepülés című játékfilmje képviseli idén Magyarországot a március 13-15. között Párizsban megrendezendő Európai Független Film Fesztiválon (ÉCU) - közölte a filmet forgalmazó Hungaricom Kft.

prae.hu

A Zuhanórepülés "már a kezdetektől nem a hagyományosan kitaposott utakat járta be. Nagyon örülök, hogy egy független filmek számára létrehozott fesztiválon sikerül a Zuhanórepülésnek megmutatkoznia" - fogalmazott a közleményben Novák Erik rendező, hozzátéve: ahova csak lehet, maga is elkíséri filmjét, mivel nagyon tanulságos számára, hogy a különböző kultúrákban miként reagálnak az alkotásra.

A Francia Nemzeti Könyvtár épületében 25 ország 94 alkotásának részvételével idén negyedszer rendezik meg az európai független filmes alkotók seregszemléjét, amely a 2003-ban Oscar-díjat nyert Twin Towers (Ikertornyok) című dokumentumfilm operatőre, a Párizsban élő Scott Hillier ausztrál producer-rendező-operatőr kezdeményezésére jött létre.

A nagyközönség számára ingyenesen látogatható, szponzorok nélküli fesztivál célja, hogy a finanszírozásuk, stílusuk vagy hangvételük miatt a nagy filmstúdióktól és forgalmazóktól független, de magas színvonalon alkotó rendezők minél több nézővel és egymással is találkozzanak és megvitassák a filmeket.

A három nap során a csaknem 100 film 13 kategóriában 22 díjért verseng, de a fesztivál programjában nemcsak filmvetítések, hanem forgatókönyvírói fórumok, koprodukciós értekezletek és produceri konferenciák is szerepelnek.

A Nagy Zsolt, Törköly Levente, Gryllus Dorka és Baranyai Vera főszereplésével készült Zuhanórepüléssel a közönség a nagyjátékfilm kategóriában találkozhat majd, ahol a magyar film ír, brit, spanyol, cseh, német, orosz, észt, holland és francia alkotásokkal versenyez.
Novák Erik filmje a börtönből szabadult Theóról szól. A korábbi környezetébe visszatért dílert nagy örömmel fogadják a budapesti éjszakai élet alakjai. A konfliktus akkor kezdődik, amikor a drogpiac egyik orosz "nagykutyája" be akarja vonni őt egy akcióba.

A film önéletrajzi ihletettségű: Nagy Viktor forgatókönyvíró Novák Erik segítségével egészítette ki filmsztorivá életútját, amely a filozófia-teológia szakról, a drogos alvilágon keresztül, egészen a börtönig vezetett.

nyomtat

További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés