bezár
 

art&design

2016. 03. 02.
Emlékévet tartanak a székesfehérvári repülés százéves jubileuma tiszteletére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Repülésismereti verseny, repüléstörténeti konferencia, kiállítás, kiadványok, filmek szerepelnek a székesfehérvári repülés százéves jubileuma tiszteletére rendezett emlékév programjai között.

A 2016-os emlékév szervezője a Székesfehérvári Repüléstörténeti Alapítvány, Székesfehérvár önkormányzata és az Albatrosz Repülő Egyesület, fővédnöke pedig Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester.
    

prae.hu

Az önkormányzat kommunikációs központjának szerdai közleménye szerint száz évvel ezelőtt, 1916. augusztus 2-án az akkori polgármesternél a hadügyi kormányzat két megbízottja jelent meg, és közölték, a város határában léghajós alakulat telepítéséhez szükséges létesítmények építésébe fognak. A sóstói katonai bázis születésétől napjainkig több korszakot különböztetnek meg: a katonai légi bázisok kialakítását 1916 és 1945 között, illetve a második világháborús harcokat, a világégés utáni éveket nagyjából a rendszerváltásig, majd napjaink sport- és polgári repülését.
    

A városvezetés elkötelezett abban, hogy a repülés hagyományát továbbvigye, és a megújult börgöndi repülőtéren minden fehérvári hasznára váljon - idézte a közlemény Róth Péter alpolgármestert.
    

A programok közül kiemelkedik és az emlékév legérdekesebb és legnagyobb szabású programja egyértelműen a szeptember 11-i börgöndi repülőnap lesz. Mivel idén Kecskeméten nem lesz repülőnap, ezért a börgöndi lesz a legnagyobb az országban.
    

A százéves jubileumi év tervezett programjai között van egy iskolásokat megszólító repüléstörténeti verseny. Az elkészített, zsűrizett maketteket az elképzelések szerint kiállítanák a városházán, majd végleges helyük a székesfehérvári Repüléstörténeti Múzeumban lenne.
    

Az emlékévben készülnek kiadványok, filmek, lesznek szabadegyetemi előadások, szerveznek konferenciát. Terveznek jubileumi repüléstörténeti kiállítást a Vasvári Pál Általános Iskola pincegalériájában, illetve méltó emléket kívánnak állítani Rotter Lajosnak: a kitűnő szakember a harmincas évek zseniális repülőmérnöke, két világhírű, Székesfehérváron készült és világcsúcsokat elérő vitorlázó gép, a Karakán és a Nemere tervezője és megépítője volt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés