bezár
 

film

2016. 03. 02.
Meghalt Alice Arlen, Oscar-jelölt forgatókönyvíró
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hetvenöt éves korában meghalt Alice Arlen amerikai forgatókönyvíró, akit Nora Ephronnal együtt jelöltek Oscar-díjra a Meryl Streep főszereplésével készült 1983-as Silkwood című életrajzi dráma forgatókönyvéért.

Férje, Michael J. Arlen író szerint Alice Arlen hétfőn halt meg Manhattanben, hosszan tartó betegség után - írta a BBC News.
    

prae.hu

A zsurnaliszta családba született Arlen maga is újságíróként kezdte pályafutását és filmszerkesztőként dolgozott New Yorkban, mielőtt Ephronnal közösen megírta a Karen Silkwood amerikai aktivista történetéről szóló film forgatókönyvét.
    

Silkwood egy plutóniumot gyártó üzemben dolgozott és rejtélyes körülmények között vesztette életét, amikor megpróbálta felderíteni a munkahelyén folyó szabálytalanságokat.
    

A Mike Nichols által rendezett filmet, amelyben Meryl Streepnek Kurt Russell és Cher volt a partnere, öt Oscar-díjra jelölték, ám végül egyetlen trófeát sem kapott az 1984-es Oscar-díjátadó gálán.
    

Arlen és Ephron közösen írták az 1989-es Cookie és a 2007-es Amikor minden változik című film forgatókönyvét is. Arlen életrajzokat is írt: a nagynénjéről, Alicia Pattersonról, a Newsday című New York-i lap alapítójáról szóló biográfiája augusztusban kerül a könyvesboltok polcaira.
    

Az ő nevéhez fűződik továbbá a Louis Malle rendezte Alamo Bay (1985) és a Kathryn Bigelow által filmvászonra álmodott Örvénylő vizeken (2000) című film forgatókönyve is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés