bezár
 

art&design

2016. 02. 29.
A Néprajzi Múzeum napja lesz szombaton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ingyenes programokkal, köztük tárlatvezetésekkel, kézműves foglalkozásokkal és előadásokkal várják az érdeklődőket szombaton a Néprajzi Múzeumban, az intézmény születésnapján.

Kamarakiállításon mutatkoznak be a múzeum új szerzeményei, Rocháné Bűdy Annamária egyetemi tanár és játékkutató több mint kétszáz tételből álló gyűjteményét 2015-ben ajándékozta az intézménynek. Az Angyalok és koponyák című tárlatban rituális kellékek, nyomott papírdíszek, vidám csontvázfigurák idézik Mexikó ünnep- és szokásvilágát - közölte a múzeum az MTI-vel.
    

prae.hu

Két kontinens egy lélekben címmel Torday Emil Afrika kutató zeneszeretetéről, vadászszenvedélyéről, kutatói szemléletéről, kalandjairól és az általa gyűjtött tárgyakról Földessy Edina muzeológus beszél a közönségnek. A székelykaputól a törülközőig - Szinte Gábor gyűjtései című kiállításban Bata Tímea és Tasnádi Zsuzsanna, a kerámiagyűjteményben Vida Gabriella, A magyar nép hagyományos kultúrája című kiállításban Máté György, a Betlehem-kiállításban Koltay Erika vezeti végig az érdeklődőket. A Betlehem-kiállítást angol nyelven Foster Hannah Daisy, A magyar nép hagyományos kultúrája című tárlatot Fekete Zoltán német nyelven mutatja be.
    

A múzeum könyvtára könyves kalandjátékra, raktárlátogatásra invitálja a látogatókat, akik a kézműves foglalkozásokon mexikói ünnepi papírdíszeket, vágott mintás színes dekorációt és emberalakokat készíthetnek, emellett az öt éve működő önkéntes programot is megismerhetik.
    

Ezen a napon adják át a Bátky Zsigmond-díjat, amelyet a Népi Hagyományok Alapítvány kuratóriuma és a Néprajzi Múzeum ítél oda a néprajzos szakma egy képviselőjének etnográfiai teljesítményért, tárgyi néprajzi kutatásokért vagy kiemelkedő muzeológiai tevékenységért.
    

A múzeumok társadalmi szerepvállalásáról tartanak kerekasztal-beszélgetést Brahmi Ilona, a Szolnok Városi Kollégium igazgatója; Földessy Edina, a Néprajzi Múzeum muzeológusa; Hajdúné Kovács Tünde, az Arany János Kollégiumi-Szakiskolai Program felelőse; Sánta Mihály kollégiumi nevelő; Joó Emese, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa; Kiss Viktória, a Cseppkő Gyermekotthon munkatársa és Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa részvételével. A beszélgetést Rékai Miklós néprajzkutató vezeti.
    

A programokat este 6-kor a Sebő együttes koncertje zárja.
    

A Néprajzi Tár kulcsait 1872. március 5-én vette át  Xantus János, ezzel vette kezdetét a Nemzeti Múzeumon belül a néprajzi gyűjtemény önállóvá válása. Hagyományosan ezt a napot tekintik a Néprajzi Múzeum napjának, amelyen minden évben színes programokkal várják a közönséget.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés