bezár
 

irodalom

2009. 02. 21.
Mesemeraton Benedek Elek tiszteletére Hargita megyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mesemaratonnal emlékeztek a 150 éve született Benedek Elekre a romániai Hargita megye több településén: összesen mintegy 3300-an olvastak fel a magyar meseirodalom székelyföldi születésű nagyjának műveiből.

prae.hu

A Benedek Elek-emlékév keretében a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont reggeltől estig tartó meseolvasásra hívott kedden minden mesekedvelőt, gyereket és felnőttet egyaránt - írja az Új Magyar Szó című napilap internetes oldalán. Megyeszerte 32 településen összesen nagyjából 106 órán át több mint 3300-an olvastak fel Elek apó meséiből. A felolvasók tetszés szerint választhattak mesét vagy részletet, de a résztvevők nagy száma miatt nem mindig jutott idő egy egész mese felolvasására.

Hargita megyén kívülről is jelentkezett két település a mesemaratonra: a Kolozs megyei Dés (Dej) és a Maros megyei Nyárádszereda (Miercurea Nirajului). A meseolvasókat nem a jutalom vonzotta, hiszen a hagyományőrzési forrásközpont egy szem csokis drazsét, valamint egy könyvjelzőt tudott csak adományozni, ez utóbbit Benedek Elek arcképe díszítette és feltüntették rajta a résztvevő nevét is.
Székelyudvarhelyen a forrásközpont a Cimbora Házzal és Városi Könyvtárral közösen szervezte a reggel 8-tól este 8 óráig tartó meseolvasási napot. Reggel elsőként a polgármester, Bunta Levente olvasott mesét megnyitó beszéde után.

A székelyudvarhelyi városi könyvtárban összesen 1005 meseolvasó fordult meg kedd reggeltől estig. László Judit, a forrásközpont munkatársa, a mesenap kezdeményezője és programfelelőse elmondta, hogy a résztvevők nagy száma miatt a könyvtár három termében is alig fértek el az iskolások.

A szervezők célja az volt, hogy minél többen részt vegyenek a felolvasásokon azok közül, akik szeretnek olvasni és akik kedvelik a nagy mesemondó írásait.

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés