bezár
 

film

2009. 02. 20.
Öt magyar alkotás az Európai rövidfilmek fesztiválján Párizsban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt magyar rövidfilm kapott helyet a Párizsi Magyar Intézet (PMI) által szervezett EuShorts - Európai rövidfilmek fesztiválján - tájékoztatta a sajtót az intézet. A szervezők ígéretük szerint az elmúlt évek legjobb európai animációinak és kisfilmjeinek reprezentatív válogatását vonultatják fel pénteken és szombaton.

prae.hu

A francia fővárosban tartandó fesztivál programjába tizenkét európai rendező filmje került be, köztük a magyar Szirmai Márton Szalontüdője, Szecsanov Martin Lopott ritmusa, Tóth Barnabás On a Train című munkája, Ducki Tomek Életvonala és Riedl Katalin Tündérkék című alkotása. Emellett francia, német, norvég, észt, svéd és szlovén rövidfilmek is szerepelnek a programban, valamint bemutatják a PMI-ben a spanyol Borja Cobeaga 2007-ben Oscar-díjra jelölt Eramos pocos című alkotását.

A PMI tájékoztatása szerint a kétnapos fesztivál nézői többek között megtudhatják, hogy a hip-hop tánc és zenestílus egy magyar faluból került az Egyesült Államokba (Lopott ritmus), hogy ki hogyan veszíti el a szüzességét Svédországban és tulajdonképpen mindegy, kié az anyós, csak főzzön (Eramos pocos).

Az EuShorts fesztivál először 2007-ben a budapesti Szindbád moziban jelentkezett, most azonban a PMI filmes programjai között kapott helyett. A szervezők közlése szerint az intézet egyik fő törekvése, hogy a magyar filmművészet nagyobb teret nyerjen a nemzetközi piacon, ehhez a célhoz illeszkedett a PMI tavalyi, Silent Cinema nevű kezdeményezése is, melynek során az intézet 150 négyzetméteres tetőteraszán, Párizs szívében, szabad ég alatt vetítettek magyar rövid- és nagyjátékfilmeket.
Mint a közlemény hangsúlyozza, az EuShorts felvezetése a Duna-menti országokkal közös együttműködésnek, melynek keretében a PMI moziterme ez év végétől közép-európai művészmoziként funkcionál majd, lengyel, szlovák, cseh, valamint a későbbiekben osztrák és román filmekkel bővítve kínálatát.

A PMI a közönségnek szóló vetítéseken kívül rendszeres fórumot szervezne a filmek alkotói és a francia producerek párbeszédének elősegítésére.

nyomtat

További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés