bezár
 

irodalom

2016. 02. 24.
Újabb, feltáratlan írói életműveket bemutató kötetek az MMA gondozásában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ágh István, Tóth Bálint, Tamás Menyhért, Farkas Árpád és Vári Fábián László összegző módon mindeddig feltáratlan életművét dolgozzák fel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kismonográfia-sorozatának új kötetei, amelyeket pénteken mutatnak be Budapesten - mondta el az MTI-nek Ács Margit, a Közelképek írókról című sorozat szerkesztője.

Hozzátette: az MMA Irodalmi Tagozata által három évvel ezelőtt elindított, a mostaniakkal együtt több mint 10 kötetes sorozat keretében olyan szerzőkről szóló kismonográfiákat adnak közre, akik ugyan már teljes életművet tudhatnak maguk mögött, mégsem született még róluk könnyen hozzáférhető, az oktatást is segítő összefoglaló feldolgozás.
    

prae.hu

Mint Ács Margit fogalmazott, noha nem csupán az MMA tagjainak életművét szeretnék feldolgozni a sorozat részeként, a köztestület soraiban sok az olyan szerző, akik kevéssé voltak érdekesek az elmúlt évtizedek új irodalomtudományos paradigmája, gondolkodásmódja számára.
    

"Elsősorban azért, mert erősebben kötődtek a magyar irodalmi hagyományhoz, és a nemzeti központú kultúrafelfogáshoz" - jegyezte meg a József Attila- és Babárkoszorú-díjas író, szerkesztő. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, ez nem jelenti azt, hogy csak konzervatív szerzőkkel foglalkoznának.
    

Ács Margit példaként említette Marsall Lászlót (1933-2013), akit az elmúlt évtizedek "egyik legforradalmibb" költőjének nevezett, az ő életművét Sturm László dolgozta fel a sorozat egyik tavaly megjelent kötetében. Hasonlóan korszerű prózaíróként emlékezett meg Temesi Ferencről is, akiről szintén adtak már közre kismonográfiát.
    

A sorozatszerkesztő úgy fogalmazott: a kötetek a közérthetőséget tűzték ki célul, ugyanakkor születtek tudományos és szakmai szempontból is nagyszerű művek. Kiemelte Márkus Béla Ágh Istvánról írt kötetét, amely már túl is lép a kismonográfia műfaji határain, rendkívül széles áttekintést nyújtva a Kossuth-díjas költő életművéről.
    

Ács Margit kitért arra is, hogy még sok feltáratlan életmű vár feldolgozásra, ugyanakkor szeretnének olyan szerzőkkel is foglalkozni, akikről ugyan jelentek meg összefoglaló munkák, de évtizedekkel korábban, még a rendszerváltozás előtti kultúrafelfogás jegyében. A szocialista sallangoktól mentes újragondolásra váró életművek között említette példaként Vas Istvánét (1910-1991) is, akiről jövőre születhet kismonográfia a Közelképek írókról sorozaton belül.
    

A sorozat legújabb köteteit február 26-án, pénteken mutatják be a Pesti Vigadó Makovecz-termében. Az esten műhelybeszélgetések hangzanak el a kötetek szerzői és a könyvek címszereplői között, részleteket vetítenek Petényi Katalin és Kabay Barna az MMA megbízásából Tóth Bálintról készített portréfilmjéből, valamint az MMA Művészeti Dokumentációs Osztálya Farkas Árpádról készített kisfilmjéből is. Az est háziasszonya Ács Margit, közreműködik Rátóti Zoltán színművész.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés