bezár
 

színház

2009. 02. 21.
Gáti Oszkár színművész hatvan éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szomszédok és az Életképek című tévésorozatban ismerhette meg a szélesebb közönség Gáti Oszkár Jászai Mari-díjas színművészt, aki február 21-én ünnepli 60. születésnapját.

Szkéné színház

Gáti Oszkár a Nemzeti Színház stúdiójában kezdte a színészetet 1970-ben, két év múlva a Budapesti Gyermekszínházhoz szerződött. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1974-ben vették fel, diplomájának megszerzése után a Madách Színház társulatának tagja lett. 1989-től szabadfoglalkozású színészként dolgozott, 1993-ban egy évet a Győri Nemzeti Színházban töltött, 1994-től öt évig a soproni Petőfi Színházban játszott, majd visszatért Győrbe. Tavaly május végén nagy feltűnést keltett, amikor a Győri Nemzeti Színház évadzáró ülésén kemény beszédben ostorozta a "hazug" színházi világban tomboló dilettantizmust, majd a színpadon felmondott és bejelentette visszavonulását.

Pályafutása során számos nagy szerepet játszott el: volt Lucifer és Ádám Az ember tragédiájában, Cuki úr Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című darabjában, Lopuhin Csehov Cseresznyéskertjében, McMurphy (Kesey: Kakukkfészek), Agárdi Péter (Heltai: A néma levente), Nagy András a Hyppolit, a lakájban, volt Cyrano, III. Richárd és Othello. Több tévé- és mozifilmben is játszott, mint a K.O., a Ki látott engem?, a Csillag a máglyán, a Vámmentes házasság, a Mephisto, a Szerencsés Dániel, a Mielőtt befejezi röptét a denevér. Játszott a Linda című sorozatban és a Szomszédok című teleregényben, jelenleg állandó szereplője a Magyar Televízió Életképek című sorozatának.

Egyedi, mély, érdes hangját (amelyet állítása szerint a katonaságnak "köszönhet", ahol második világháborús maszkban kellett gyakorlatoznia) gyakran kölcsönzi világsztároknak. Az ő hangján szólalt meg egyebek között Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Liam Neeson, Samuel L. Jackson és Jean-Paul Belmondo.

Gyakran mond verset, a Mulandóságról című lemeze 2003-ban jelent meg, Ha megérintenélek... című önálló előadóestjével évekig járta az országot. Szakmai teljesítményét több kitüntetéssel ismerték el, megkapta a Kisfaludy-díjat és 1986-ban a Jászai Mari-díjat is.

nyomtat

További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés