bezár
 

irodalom

2009. 02. 19.
Impozáns kötet jelent meg a szegedi bibliai műkincstárlatról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint 170 oldalas, 150 színes fotót tartalmazó impozáns kötettel búcsúzik a szegedi Móra Ferenc Múzeum a tízezer látogatót vonzó, bibliai műkincseket bemutató tárlattól - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense a sajtót.

prae.hu

A kiállított műkincseket bemutató kiadvány a jövő számára is dokumentálja azt a 4 milliárdos értéket képviselő páratlan gyűjteményt, amely ebben a formában csak a szegedi Kultúrpalotában volt látható.

Az És látta Isten, hogy jó című tárlat még vasárnapig tekinthető meg a Móra Ferenc Múzeumban. A kiállítás a XIV-XVIII. században élt mesterek vallási témájú műveinek segítségével mutatja be, miként látták a régi korok emberei az Ó- és Újszövetség egyes eseményeit.

A tárlat kuriózuma a kassai műkincsegyüttes: a kelet-szlovákiai múzeum 44 gótikus és barokk műtárgyat adott kölcsön a Móra múzeum kiállítására. Ezek a hajdani felső-magyarországi templomok, kolostorok legszebb, legféltettebb darabjai - szárnyasoltárok, patinás faszobrok, miseruhák - most először láthatók magyarországi kiállításon.

Ehhez társul a Pannonhalmi Főapátság 18 középkori és barokk műtárgya, valamint a szeged-csanádi püspökséggel testvéri kapcsolatban álló lengyelországi, sandomierzi püspökség hasonló korból származó számos remekműve. A kiállítási anyag része a szeged-csanádi püspökség néhány különlegesen szép darabja és a Csongrád Megyei Múzeumok XV-XVI. századi itáliai táblaképei is.

"Igazi közép-európai remekműveket sikerült összegyűjteni" - írja az impozáns kötetben Zombori István múzeumigazgató, aki szerint a kiállításon és a kiadványban látható alkotások a ma embere számára is "valami maradandót mondanak".

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés