bezár
 

art&design

2009. 02. 18.
Kína a divatcézár hagyatékából követel vissza szobrokat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kína olyan régi bronzszobrok visszaadását követeli, amelyek a pekingi nyári császári palota kifosztásakor tűntek el, s most a közelmúltban elhuny Yves Saint Laurent jótékonysági céllal kalapács alá kerülő hagyatékában bukkantak fel.

prae.hu

A pekingi palota hivatalának adminisztrációja szerdán terjesztette elő követelését az értékes állatfejekre, amelyek egy nyúl- és patkányszoborhoz tartoznak. Mindkét szobor a 12 kínai állatjegyet ábrázoló sorozat része, előzetes becslések szerint darabonként a 10 millió eurós (3 milliárd forintos) árat is elérhetnének az árverésen - tájékoztatott a külföldön lévő kínai relikviák visszaszerzésére létrehozott alap.

A műkincseket brit és francia csapatok zsákmányolták, amikor az 1860-as második ópiumháború alatt lerombolták a palotát.

Kínai ügyvédek 81 főből álló csoportja perrel fenyegeti a néhai divatcézár tárgyait áruba bocsátó aukciós házat, a Christie's-t, ha a jövő héten megrendezik az aukciót.

Az ázsiai ország külügyminisztériuma is követelte a Csing-dinasztia korából (1644-1911) származó műkincsek hazatérését. "Kínának vitathatatlan tulajdoni joga van e tárgyak felett, amelyeket vissza kell adni az országnak" - nyilatkozta egy szóvivő.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés