bezár
 

zene

2016. 02. 10.
Tortoise (USA) The Catastrophist lemezbemutató
2016. február 17., szerda 20:00 A38 Hajó Koncertterem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tortoise (USA) The Catastrophist lemezbemutató Egy klasszikus zenekar első, igen, első magyarországi fellépése! A posztrock stílusteremtő együttese, a "mindenidők" listák egyik állandó helyezettje, a "látnodkellmielőttmeghalsz" kategória kihagyhatatlan tagja, a Tortoise új, igen, új lemezét mutatja be az A38 Hajón.

A sok kritika ellenére nemigen lehet panasz a magyarországi koncertkínálatra. Azonban van egy zenekar, ami még sosem lépett fel itthon, pedig vele kapcsolatban sorjáznak a "stílusteremtő", "megkerülhetetlen", "alapvető" és hasonló jelzők. Ez a zenekar a chicagói Tortoise, a modern posztrock egyik legfontosabb, sokak által követett-másolt együttese.

prae.hu

Az 1990-ben alakult, igazából behatárolhatatlan stílusú zenekar az elmúlt negyedszázad alatt mindössze hét lemezt jelentetett meg, de ezek szinte mindegyike klasszikussá vált. Különösen a második, a Millions Now Living Will  Never Die, amit sokan a posztrock legfontosabb produkciójának tartanak. Azonban a Tortoise jóval több, mint egy aránylag szűk stílusmeghatározás. A hatvanas-hetvenes évek krautrockja éppúgy jelen van zenéjében, mint az akusztikus kombó-jazz (például a csodálatos TNT albumon), a minimalizmus, az ambient, az elektronikus kísérletek, a szintipop, a progresszív rock.

A tagok mindegyike elképesztően felkészült multiinstrumentalista, így aztán a Tortoise az egyik leginvenciózusabban hangszerelő zenekar. Hol két basszusgitár adja a dallamot, hol a jellegzetesen csengő-bongó gitárok, amik alatt finoman pulzál a programozott dobgép, mondjuk vibrafon-marimba párossal kiegészülve.

A Tortoise legutóbbi lemezét hét évvel ezelőtt jelentette meg, de nemrég szép lassan szivárogni kezdtek a hírek az új albumról. A 2016 januárjában megjelenő The Catastrophisthoz nagyszabású turné kapcsolódik majd, aminek magyarországi állomása az A38 Hajón lesz. Az utóbbi húsz év egyik legnagyobb hatású zenekara, a Tortoise először Magyarországon!

 

A zenekar tagjai

John McEntire: dob, billentyűsök

Dan Bitney: gitár, ütősök, fúvósok, basszusgitár

Jeff Parker: gitár, basszusgitár

Doug McComb: basszusgitár, gitár

John Herndon: dob, billentyűsök, programozás

 

Lemezek

Tortoise, 1994

Millions Now Living Will Never Die, 1996

TNT, 1998

Standards, 2001

It's All Around You, 2004

Beacons of Ancestorship, 2009

The Catastrophist, 2016

Tortoise

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés