bezár
 

art&design

2009. 02. 18.
Tűz a múzeumban - Sugár János munkái
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tűz a múzeumban címmel Sugár János Munkácsy-díjas képzőművész három művét, köztük a tárlat címét adó, egyelőre csak papíron létező múzeumi tábortűz-projektjét állítja ki csütörtöktől Budapesten a Lengyel Intézet Platán Galériája.

prae.hu

Mint azt Jerger Tímea, a Lengyel Intézet munkatársa elmondta, kiállítóhelyük egy közép-európai galéria, így a lengyelek mellett magyar és más közép-európai országok művészeinek is bemutatkozási lehetőséget ad.

Sugár János tárlatán a művész három konceptuális munkája lesz látható, köztük "A tíz legnépszerűbb magyar politikus démonai" című installáció, amelyet Berlini bemutatóját követően most először állítanak ki Budapesten. A 2007-ben készült installáció fehér és fekete műanyag emberfejek halmaza egy szobasarokban.

A másik alkotás az "elnézést, 2004" címet viseli, s a közlekedési táblák mintájára készült. Legutoljára tavaly ősszel lehetett találkozni az "elnézést" feliratú táblákkal négy vidéki nagyvárosban, most a Platán Galériában öt ilyen jelzés lesz látható.

A bocsánatkérésnek ez a legegyszerűbb kifejezése Japánban mindennapos, Németországban - felmérések szerint - már csupán harmad annyiszor használják, mint Japánban. Magyarországról ugyan nincs adat, de vélhetően a magán és a közbeszédben az elnézés kérés igen ritka dolog - jegyezte meg az alkotásról szólva Jerger Tímea.

A harmadik mű egy installáció terve: a Tűz a múzeumban című projekt, amelynek központi eleme egy, a Kiscelli Templomtér padlóján gyújtott tábortűz lenne, egyelőre csak papíron létezik. A rajzon a nagy tűz fölött gigantikus füstelszívó és hővédő rendszer van, körülötte pedig székek, a tüzet nyitvatartási időben teremőrök, azon túl pedig önként vállalkozók őrzik és táplálják.

Sugár János a Képzőművészeti Főiskolán szobrász szakon diplomázott, mestere volt Vígh Tamás és Erdély Miklós. Az 50 éves művész számtalan egyéni és csoportos kiállításon vett részt Magyarországon és külföldön egyaránt.

Tűz a múzeumban című tárlata április 10-ig lesz nyitva a Lengyel Intézet Platán Galériájában.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés