bezár
 

film

2009. 02. 18.
Jackie Chan filmje túl brutális Kína számára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem vetítik Kínában Jackie Chan, a komikua kungfu király legújabb filmjét, mert az túlságosan erőszakos.

prae.hu

A Shinjuku Incident című, 25 millió dollárból (7,6 milliárd forint) készült kínai nyelvű filmben Chan egy Japánba szökött menekültet alakít, akiből gyilkos lesz. Egyes jelenetekben bizonyos szereplőknek levágják a kezét, majd késsel felaprítják.

Derek Yee hongkongi rendező az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, megpróbálták kivágni a legkegyetlenebb jeleneteket a filmből, hogy megfeleljenek a kínai piac elvárásainak, de a vetítésre meghívott producerek a "szelídebb" filmváltozatot nem találták elég jónak, és ő is úgy gondolta, a változtatás tönkretenné a film egységét. A filmbe pénzt befektető Channak is ez volt a véleménye.

A rendező változtatási szándékának anyagi megfontolásai is voltak: a film ázsiai mértékkel mérve drága, és a növekvő fontosságú Kína piacon egy sikeres film dollármilliókat hozhat.

A kínai cenzorok nem kedvelik a politikailag kényes témákat. A tibeti kérdés és a Tienanmen téri tüntetések témája mellett Japán is érzékeny területet Peking számára, mert Japán a II. világháborúban erőszakkal elfoglalt kínai területeket, ami máig feszültséget okoz a kínai-japán viszonyban.

Derek Yee amiatt azonban nem aggódik, hogy a film Japánban játszódik. Pedig az Egy gésa emlékiratai című 2005-ös hollywoodi filmet - úgy tűnik - azért nem forgalmazták Kínában, mert úgy vélték, a japán házigazdákat alakító kínai színészek játéka sértené a nézőket.
Chan új filmjét áprilisban mutatják be Hongkongban és Délkelet-Ázsiában, Japánban pedig májustól láthatja majd a közönség.

nyomtat

További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Dev Patel: A Majomember
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés