bezár
 

art&design

2016. 02. 05.
Felújították a révkomáromi erőd kaszárnyaépületének tetőszerkezetét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Befejeződött a komáromi erőd felújítási folyamatának újabb szakasza, ezúttal a kaszárnyaépület tetőszerkezetét sikerült helyreállítani - tájékoztatta az MTI-t Gráfel Lajos, a révkomáromi városi hivatal kulturális részlegének referense, a felújítás megbízott koordinátora pénteken.

Az erődöt az UNESCO világörökségi jegyzékébe való besorolás várományosaként tartják számon. Felújításának mostani szakaszában a funkcionális klasszicista stílusban megépített, óriási kiterjedésű kaszárnyaépület tetőszerkezetét állították helyre, a nemzeti műemlék épület egyebek mellett új tetőcserép-borítást kapott. Az 1,8 millió eurós beruházásból megvalósított projekt kivitelezését a szlovák földművelési és vidékfejlesztési minisztérium finanszírozta.
    

prae.hu

Az erődöt a múlt század kilencvenes éveinek elejéig a volt szovjet hadsereg Szlovákiában állomásozó csapatai használták, majd az objektum kezelését 1993-ban a szlovák védelmi minisztérium vette át. Ekkorra már erősen leromlott állagú volt, tekintve, hogy korábban évtizedekig nem végeztek rajta komolyabb javításokat. Az erődöt annak összes épületével együtt végül 2003-ban megvette Révkomárom városa a szlovák védelmi minisztériumtól, felújítása azóta kisebb-nagyobb lépésekben folyamatosan zajlik.
    

"Az utóbbi években több kisebb, százezer eurós nagyságrendű felújítási szakaszt sikerült megvalósítani, többnyire a kulturális minisztérium támogatásának köszönhetően, a mostani azonban a legnagyobb volumenű felújítás volt ezek sorában" - mondta az MTI-nek Gráfel Lajos. Kifejtette: korábban egyebek mellett az egykori lőporraktárat, a Ferdinánd kaput és a Lipót kaput sikerült felújítani.
    

A tetőszerkezet felújítása az eredeti tervek szerint 13 hónap alatt készült volna el, de a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt a kivitelezésre végül csak fél év maradt. "Szerencsére sikerült, bár a kivitelezés nagyon időigényes volt, mivel az összes műemlékvédelmi előírást be kellett tartani" - mondta a felújítás megbízott koordinátora.     

Rámutatott: a felújítást még folytatni kell, elsőként a kaszárnya tetejének azon részével amelyre a mostani projektből már nem futotta, majd sort kell keríteni a várfalak homlokzatának felújítására is. Az, hogy a felújításnak ezen szakaszaira mikor kerülhet sor, a referens szerint egyelőre még kérdéses, elsődlegesen attól függ, hogy a város mennyi állami vagy egyéb támogatást tud majd szerezni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés