bezár
 

film

2009. 02. 17.
Európa-szerte bemutatják a Katalin Varga című filmet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Görögországban, Franciaországban, Romániában és nagy valószínűséggel Angliában is láthatja majd a közönség a Katalin Varga című filmet, amelyet hangtervezői munkájáért díjazott a hétvégén Ezüst Medvével a Berlinale nemzetközi zsűrije. Az alkotás magyarországi bemutatójáról még tárgyalnak a forgalmazóval - mondta Peter Strickland rendező.

prae.hu

Az 59. berlini filmfesztiválon a kiemelkedő művészi teljesítményért járó Ezüst Medvét a Katalin Varga hangmérnökeinek ítélte a zsűri a film eredeti, merész és kísérletező hangvilágáért.

"A film egyedi hangvilága elsősorban Kovács György hangmérnök érdeme" - hangsúlyozta a rendező, akinek elmondása szerint a film különleges, atmoszféra-teremtő hangvilága megannyi különböző forrásból származó hangból állt össze. 2004 óta gyűjtöttek hangmintákat és zenéket, amelyeket a forgatás helyszínein felvett anyagokkal kevertek össze.

Az elismerést szombaton este Erdélyi Gábor, a budapesti RDI Stúdió vezetője vette át, mivel Kovács György éppen Belgrádban dolgozik. Erdélyi Gábor úgy vélte: "a film mélységeit sikerült a hanggal alázatosan alátámasztani", ebben nagyon nagy szerepe van a zenének, a hangmérnöki munkának és a hangvágói munkának is. Mindez együtt jelenti az Ezüst Medve hivatalos indoklásában is szereplő "sound designt", azaz a hangtervezési folyamatot.

A Budapesten élő, brit Peter Strickland által rendezett, a berlini nemzetközi filmfesztiválon rendkívül kedvező visszhangot kiváltó versenyfilmet Erdélyben forgatták, főszereplői erdélyi magyar színészek. Győri Márk személyében magyar az operatőr, s magyar stúdióban végezték a hangtervezői munkát is.

A brit-román-magyar közreműködéssel készült Katalin Varga egy vérbosszú története, egy megerőszakolt asszonyról szól, aki teherbe esik, férje elüldözi, s így gyermekével indul a két erőszaktevő felkutatására.

nyomtat

További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés