bezár
 

zene

2016. 02. 02.
JazzaJ: figyelem & szabadság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
JazzaJ: figyelem & szabadság A JazzaJ 2011-ben indult koncertsorozat, mely a magyar improvizatív zenei szcénát fogja össze. Célja összekötni és közös platformon bemutatni a free jazz, zaj-, kísérletező folk- és komolyzenészeket, akik sokszor egymástól elszigetelve alkotnak. A JazzaJ nem stílus szerint válogat, hanem attitűd, gondolkodásmód alapján. A „jazz” a zabolátlan, kreatív életerő, ami folyton megújítja saját formáját, míg a „zaj” a legkülönfélébb hangok iránti nyitottságot jelzi. A közönség: alkotótárs.

A közel kétszáz megvalósult koncert és workshop számos virágzó együttműködést indított el. Az európai improvizatív zenei közösségben is egyre elismertebb koncertsorozaton olyan alkotók szerepeltek, mint Eddie Prévost, Seijiro Murayama, Clayton Thomas, Michel Doneda. A szervezők célja, hogy nagyobb figyelmet kapjon a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, sokszínű és inspiráló budapesti szcéna, külföldön és itthon egyaránt.

prae.hu

A JazzaJ Extra cím azokra az alkalmakra utal, melyek nem a rendszeres szerdai napokon vannak.

A sorozat fő támogatói és befogadói 2014-ig a Mika Tivadar Mulató és az A38 hajó voltak, 2015-től pedig új helyszínen, az Auróra közösségi terében folytatódik. További helyszínek: MüSzi, Lumen Kávézó.

Ajtai Péter, Halmos András és Szabó Bálint - Kovács Marci fotója

JazzaJ - február

Halmos András

Szerdánként 21:00 órától

@ Auróra

 

febr. 10.                                          

Pándi Balázs – dob

Halmos András – dob

Keszei Krisztián – elektromos gitár

Márton Péter Prell – házi készítésű analóg elektronika

Pándi és Keszei (Ef Zámbó HDB, Balaton, Korog, Kada ad Libitum, Dep'art) is otthonosan mozog a különböző improvizációt tartalmazó műfajokban, a metal és hardcore zenékben. A PKHP teljesen improvizatív zenét játszik.

Halmos:

Keszei Krisztiánnal az első komolyabb együttesemben, a Plastic Oharában játszottam évekig. Márton Petivel duóban játszogattunk. Pándi Balázzsal mindketten koncerteket szerveztünk, ennek kapcsán régóta barátok voltunk, ebben a quartetben játszottunk először együtt 2007-2008-ban. Sosem próbáltunk, csak improvizáltunk, nagyon jó energiák voltak a koncerteken. Többször játszottunk vendégekkel (Csihar Attila, Paizs Miklós, Grencsó István, Baracskai Zlatko, Tigrics). Igazából sosem oszlott fel a zenekar, csak sokfelé voltunk, de azóta is időről időre előjött, mikor játszunk megint. Most jött el az idő.

Halmos András

 

febr. 17.

Oláh Linda – ének, elektronika

Halmos András – dob

Hock Ernő – bőgő

Kovács Andor – gitár, effektek

Fun fact: Halmos András, Oláh Linda és Johan Jutterström a decemberi Porteleki Áron-hónap Indonoisea koncertjén találkoztak, akkor állapodtak meg az együttműködésről.

Halmos:

Oláh Linda zenéjét nagyon izgalmasnak találom, korábban a Cabaret Contemporain együttes énekeseként hallottam felvételeit. Hock Ernővel évek óta zenélek együtt sokféle helyzetben, nagy szerencse, hogy éppen itthon van ezen a napon. Kovács Andor (ex Zagar, Yonderboi, Korai Öröm) az egyik legközelebbi barátom, elképesztően jó és széles látókörű zenész. Itt fogunk először együtt találkozni és együtt zenélni ebben a felállásban. Nagyon várom ezt a koncertet.

 

febr. 24.                                                                                         

Halmos András – dob

Boros Levi – dob

Sági Viktor Vanis – gitár

Koroknay András – basszusgitár

Halmos:

Levivel összejárunk dobolni, a három kedvenc hazai dobosom között szerepel. Vanis gitározásának is nagy rajongója vagyok, itt zenéltünk együtt, ez is tiszta improvizáció volt, nagyon későn, nagyon fáradtan, Pap Dávid műsorában. Koroknay Andrást Levi ajánlotta, én pedig vakon bízom benne.”

 

márc. 2.

Gnawa electric                                           

Said Tichiti – guembri, oud, ének

Halmos András – dob

Kovács Royal Feri – szaxofon

Czitrom Ádám – gitár

Czibolya Péter – nagybőgő

Halmos:

Hamid Drake és William Parker tanácsára kezdtem a gnawa zenével foglalkozni, akikkel egy workshop-bigbandben tanulhattam és zenélhettem együtt két egymást követő évben. Said Tichiti az egyetlen marokkói gnawa zenész itthon, mélyen ismeri és játssza ezt az ősi hagyományt. Vele a Tariqában játszom együtt négy éve. Ez akusztikus zenekar, de régóta szerettem volna elektromos gitárral játszani ezt a zenét, ráadásul olyan valakivel, aki nagyon jól kezeli az effekteket. Kovács Ferkó eleve olyan számomra, mint egy népzenész, a zene megállíthatatlanul árad belőle. Czibolya Péterrel és Czitrom Ádámmal trióban gyakorlunk egy ideje, ez lesz az első alkalom, hogy együtt játszunk koncerten.”

 

JazzaJ Extra

Február 12-13. @ Müszi

Seijiro Murayama: hangszeres- és eseményrögtönzés workshop

Jazzaj - logo

Hasznos linkek:

Event: https://www.facebook.com/events/564909037019263/

Zárókoncert event: https://www.facebook.com/events/718618048239211/

Interjúk Rubik Ernő Zoltánnal és Papp Zoltánnal, a JazzaJ alapítóival az A38 blogján és a jazzma.hu-n.

Youtube: https://www.youtube.com/user/JAZZAJkoncertek

Facebook: https://www.facebook.com/JazzzzzzzaJ

Twitter: https://twitter.com/jazzzzzzzaj

Soudcloud: https://soundcloud.com/jazzzaj

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés