bezár
 

színház

2009. 02. 17.
Etgar Keret novelláiból készült darabot mutat be a Gólem Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egyik legnépszerűbb izraeli író, Etgar Keret novellái alapján készült színművet mutat be szerdán Budapesten a Gólem Színház; A trükk című darab premierjét a Kinoban, a volt Szindbád moziban tartják.

Szkéné színház

Borgula András, a Gólem Színház vezetője, a darab rendezője elmondta, hogy Etgar Keret régóta nagy kedvence. Nyolc írását fordította le és fűzte össze 75 perces színházi előadássá, a darabot egyben fogják játsszák, szünet nélkül.

Keret figurái hétköznapi emberek, az egyik bűvész, a másik csőszerelő, az ő barátságukról szól a darab sok humorral, groteszk hangvétellel. A szürrealisztikus darabban a csőszerelő azt hiszi, hogy a csövön át lehet mászni egy másik világba, a bűvész pedig ki akarja akasztani a világ menetét, de egyiküknek sem sikerül a "nagy trükk" - mondta a történetről Borgula András, aki a tel-avivi egyetem színházrendezői szakán végzett.

Hozzátette: a két szereplő, Bánki Gergely és Schmied Zoltán játéka közben is alakul a darab. Megjegyezte, nem igazán izraeli témájú A trükk, akár Budapesten is játszódhatna.

Etgar Keretnek - akinek néhány novellája kötelező olvasmány az izraeli középiskolákban - nagyon tetszett a darab. Az Izraelben és Európában is igen népszerű 42 éves író műveit most először játsszák színpadon.
Borgula András kiemelte: Etgar Keret Izraelben olyan népszerű, hogy az ő könyveit lopják a legnagyobb számban az ottani könyvesboltok polcairól. Ötperceseknek becézett írásainak köszönhetően Izraelben újjáéledt a novellák iránti érdeklődés. Íróként 1992-ben lépett a nyilvánosság elé Csövek című könyvével.

Magyarországon a 2000-es évek elején jelent meg Etgar Keret több elbeszélése magyarul a Múlt és Jövő folyóiratban. Most a színházi ősbemutatóval egy időben Etgar Keret válogatott novelláit adja ki a Gólem Kiadó. A tervek szerint az író áprilisban Magyarországra látogat.

A Gólem Színházat 2005-ben alapította Borgula András. A társulat Magyarország első professzionális zsidó színháza, amelynek legfőbb célja a zsidóság kulturális értékeinek bemutatása, képviselete.
nyomtat

További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés