bezár
 

art&design

2009. 02. 17.
Lógigász fogadja az Angliába vonattal érkezőket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy hatalmas, 50 méter magas hófehér lószobor üdvözli néhány éven belül azokat, akik a kontinens felől vonattal érkeznek Angliába.

prae.hu

A gigantikus szobrot a délkelet-angliai Ebbsfleetnél (Kent grófság) fogják felállítani. Ennek a városnak az új nemzetközi vasútállomására érkeznek majd a Párizst Londonnal a La Manche-alagúton összekötő Eurostar szupervonatok.

A helybeli lakosoktól a 49 éves Turner-díjas Mark Wallinger terve kapta a legtöbb szavazatot. Egyértelműen utal a nemzeti sportra, közérthető, de igen egyszerű alkotás, emiatt nyerte el sokak tetszését.
Wallinger 2007-ben azzal nyerte el a rangos, bár sokszor botrányos Turner-díjat, hogy reprodukálta Brian Haw-nak, az ismert békeharcosnak a brit parlament épülete elől eltávolított, az iraki háború ellen tiltakozó spontán "installációját".

Wallinger a szobrot egy versenylóról mintázta, amelynek ő maga a társtulajdonosa. A művész betonnal megerősített üvegszálakból kívánja megvalósítani szobortervét, de még nem biztos, hogy ez sikerülni fog, mert Angliában még senki nem készített ekkora méretű szobrot.

A ló egyébként kedvelt témája volt mindig az angol művészeknek, a XVIII. században különösen. A leghíresebb "lófestőnek" George Stubbsot tartják.

A délen felállítandó lószobor párja lesz egy másik brit szobrász, Anthony Gormley 1998-ban elkészült, 20 méter magas, szögletes szárnyait 54 méterre széttáró hatalmas, az északkelet-angliai Gatesheadben látható angyalszobrának, amelyből igazi turistalátványosság lett.

Egy nagy tekintélyű brit művészeti kritikus, David Lee szerint Wallinger lova nem szobor, csak egyszerű jelkép, amelynek segítségével jobban megy majd a helyi ingatlanosoknak.

A lószobor méreteit csak a volgográdi 85 méter magas Haza anyácska szobor méretei múlják felül nagyságban.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés