bezár
 

irodalom

2016. 01. 29.
Énekmondó versennyel és a költők futásával bővül az idei Versmaraton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az év versei című antológia bemutatásán túl többek között énekmondó versennyel és a költők futásával bővül az idei Versmaraton programja, amely így a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatává növekszik - mondta el Oláh János, a Magyar Napló Kiadó vezetője pénteken Budapesten.

Hozzátette: a Magyar Írószövetséggel és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) közösen szervezett programok célja a kortárs költészet népszerűsítése, megmutatni, hogy "nem csupán halott költők vannak Magyarországon, hanem élők is".
    

prae.hu

Újdonság a HangHordozók elnevezésű, 450 ezer forint összdíjazású verseny, amelyre március elsejéig lehet jelentkezni Az év versei 2016 című, 103 alkotó műveit felvonultató antológiából választott megzenésített költeményekkel. A legjobb pályázókat április 3-án közönség előtt hallgatja meg a Harcsa Veronika énekesből, Csík János népzenészből, Dinnyés József zeneszerzőből és előadóművészből, Stifner Gábor rádiós szerkesztőből és Farkas Tiborból, a K11 Művészeti és Kulturális Központ művészeti vezetőjéből álló szakmai zsűri.
    

Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke az eseményen úgy fogalmazott: a verseket megzenésítő előadók missziót teljesítenek, hiszen a zene segítheti a költészet túlélését a jövendő generáció számára.
    

Hasonlóan vélekedett Stifner Gábor is, aki szerint a verseny rámutathat, hogy a kortárs költemények megzenésítését az 1960-as években elkezdő nagyszerű nemzedék - Cseh Tamás, Sebő Ferenc, a Kaláka együttes vagy Dinnyés József - munkásságának ma is van folytatása.
    

További újdonság a programok között az április 9-i Költők futása, amelynek részeként kortárs alkotók egy 42 kilométerest távot fognak teljesíteni váltófutásban a főváros XII. kerületében található Költő utcában. Zsille Gábor, a Magyar Napló és Az év versei című versantológia szerkesztője hozzátette: a futáshoz bárki csatlakozhat.
    

Az immáron hatodik alkalommal megszervezett Versmaraton hagyományos programjaként április 11-én tizenkét órán át egymást váltva csaknem száz kortárs magyar költő - köztük várhatóan Ágh István, Lackfi János, Pollágh Péter, Tandori Dezső és Szálinger Balázs - fogja felolvasni verseit a Magyar Rádió Márványtermében.
    

Doncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztője a sajtótájékoztatón elmondta: az eseményről élő online közvetítést biztosít, valamint helyszíni bejelentkezésekkel ad hírt a közmédia, amely a kulturális élet, a művészetek elsőszámú pártolója és megjelenítője Magyarországon.
   

 A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezik a Hajó a vers elnevezésű dunai hajókázást is a Versmaraton résztvevőivel és támogatóival. A nyáron megrendezendő Könyvhét rendezvényeihez kapcsolódó program célja idén is a kortárs szerzők egymással és a külföldi partnerekkel való kapcsolatának erősítése lesz.
    

A Versmaraton rendezvénysorozatának fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Horváth Iván (1948-2024)
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés