bezár
 

zene

2016. 01. 26.
A Danubia Zenekar koncertsorozata a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hősök vagyunk címmel négy koncertből álló hangversenysorozatot ad az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián tavasszal.

A Szeretünk, Küzdünk, Teremtünk és Remélünk című koncerteken elhangzik többek között Zombola Péter Werther című csellóversenyének ősbemutatója, bemutatkozik Magyarországon a fiatal orosz karmester, Sztanyiszlav Kocsanovszkij, Bartók Béla II. hegedűversenyét Kelemen Barnabás adja elő Medveczky Ádám vezényletével, Mozart Requiemjét pedig Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője dirigálja.     

prae.hu

Az együttes keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy 2016 első felében Schumann-nal folytatódik a zenekar komponista-portrékat bemutató sorozata a Budapest Music Centerben (BMC), továbbá szintén folytatódnak ifjúsági programjaik is - utóbbiakat Hámori Máté a zenekar legfontosabb tevékenységének nevezte.     

A Szeretünk mottójú február 9-i nyitókoncerten Zombola Péter Werther című csellóversenyét a Magyarországon most bemutatkozó Luigi Piovano adja elő, a Kesselyák Gergely vezényelte koncerten emellett többek között elhangzik Arnold Schönberg Megdicsőült éj című műve (1943-as változat) is.     

Zombola Péter elmondta, nem volt könnyű dolga, amikor Hámori Máté csellóversenyt rendelt tőle, hiszen a klasszikus értelemben vett versenyművek borzasztóan távol állnak tőle, végül azonban, ha nem is hagyományos értelemben vett versenyművet írt, a darabban megmutatkozik a cselló egész eszköztára.     

Kesselyák Gergely videóüzenetében arról beszélt, hogy nagyon fontosnak tartja az új művek bemutatását. Kitért arra is, hogy zenei pályáját csellótanulmányokkal kezdte, ezen keresztül ismerte meg először a zenét, így különösen kedves számára a hangszer.     

A Küzdünk című, március 1-jei koncerten Liszt Ferenc Prométheusza, Leos Janácek Taras Bulbája és Csajkovszkij Manfréd szimfóniája hangzik el a Magyarországon most debütáló fiatal orosz karmestertehetség, Sztanyiszlav Kocsanovszkij vezényletével, aki videóüzenetében elmondta, nagy örömmel érkezik a patinás Zeneakadémiára.     

A következő, április 5-i, Teremtünk mottójú hangversenyen Brahms I. szimfóniája előtt Bartók II. hegedűversenyét mutatja be Kelemen Barnabás, aki üzenetében kiemelte, hogy a darab abszolút viszonyítási ponttá vált, a későbbi zeneszerzők "nem tudták távol tartani magukat tőle". Hámori Máté kiemelte: nagy tisztelettel van a koncert karmestere, Medveczky Ádám iránt, aki egykor tanította is.     

A Remélünk címet viselő május 3-i zárókoncert Richard Strauss Metamorphosen című művével indul, melyről Hámori Máté elmondta: a komponista Drezda bombázásának emlékére írta meg egyik legmélyenszántóbb darabját, amely ugyanakkor egy egész korszak rekviemje is, melyben Strauss visszatekint a békeidőkre, és felméri, hogy az a világ és az a zene, amelyben élt, már nem fog folytatódni.     

A Hámori Máté vezényelte hangversenyen Strauss műve Mozart Requiemjével áll párban, melynek egyik szólistája Kolonits Klára lesz. Az énekművész úgy vélte, hogy az egészen puritán, letisztult szoprán szólam a remény hangja ebben a drámai műben. "Igazán nagy szakmai kihívás, amikor őszintén és egyszerűen kell énekelni, főleg, ha erre kevés idő áll rendelkezésre. Az egész darabban nem éneklek többet 8-10 percnél, de ezzel az összes drámai tételt ellensúlyozni kell" - fogalmazott.     

Az év első felében folytatódik a zenekar komponista portrékat bemutató sorozata a Budapest Music Centerben (BMC), ezúttal Schumann kerül terítékre.     

A sorozat állandó házigazdája, Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus elmondta: a bensőséges hangulatú alkalmakon időutazást hajtanak végre, megpróbálnak belehelyezkedni abba a közegbe, amelyben az adott zeneszerző élt. Schumannról úgy vélte, nincs még egy ilyen őszinte komponista a zenetörténetben: "zenéjében sehol sincs semmiféle akadály, annyira őszinte, hogy szinte pucéran odateszi magát" - fogalmazott.     

Hámori Máté elmondta: a február és május között tartandó háromrészes sorozat újdonsága, hogy Schumann művei mellett mindig egy-egy kortárs alkotás is elhangzik, amely a komponistához kapcsolódik. A nyitóalkalmon Antonio Casagrande, az Óbudai Danubia Zenekar ifjú nagybőgőse erre az alkalomra írt műve, a Carnaval ősbemutatója csendül fel, míg a záróalkalmon egy másik ősbemutató, a Schumann Dichterliebe című művéből Balogh Máté által írt zenekari változat szólal meg. A középső alkalmon Kurtág György Hommage a R. Sch. című műve hangzik el.     

Hámori Máté kitért arra is, hogy folytatódnak és bővülnek ifjúsági programjaik, szerinte ez a zenekar legfontosabb tevékenysége. Már eddig több tízezer gyerekhez jutottak el, és nagyon pozitívak a visszajelzések - hangsúlyozta.     

Ács Péter ügyvezető igazgató elmondta, hogy a zenekar sikeresen zárta 2015-öt, az év folyamán több mint 90 fellépésük volt.     Kiemelte azt is, hogy az idén jelentősen növekedett a zenekar önkormányzati és állami támogatása, továbbá folytatják a volt Flórián moziban kialakított próbatermük - többek között az akusztikát és a fűtésrendszert érintő - fejlesztését.     

2016-ban Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának támogatása több mint a duplájára emelkedett, elérte az 50 millió forintot. Emellett a próbaterem fejlesztésére további (2015-re és 2016-ra is 30-30 millió forint) anyagi segítséget kaptak. Az állami támogatás másfélszeresére nőtt: 2016-ban 60 millió forint támogatásban részesül a zenekar.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés