bezár
 

építészet

2009. 02. 16.
Szépül a panoráma a Gellért-hegyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ökológiai csoport tisztította meg vasárnap délelőtt a Gellért-hegyi vízesést és környékét, és "bontotta ki" a túl magasra nőtt fák mögül a panorámát.Az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület már ötödik éve takarítja rendszeresen a hegy nehezen megközelíthető részeit, alpintechnika segítségével. Az önkéntes akciókról megállapodás is született az Egyesület és a Főkert Zrt. szakemberei között, amelynek keretében évente több alkalommal szedik össze az "újratermelődő" szemetet.

prae.hu

Idén is változatos kínálattal várta a GEA ökológiai csoport ipari alpinistáit a hegy sziklás oldala és a vízesés medencéi, ahova Gellért püspök szobrától ereszkedtek le. Találtak már útterelő oszlopot, világháborús aknát, csatornafedelet, személyi igazolványt és jegygyűrűt is, a szokásos, nem szelektíven eldobált üveg-papír-műanyag-textil hulladék mellett. A panorámát eltakaró, gyorsan növő vadcserjéket is minden évben vissza kell vágni.

A köteleken ereszkedő specialisták mellett egyre több természetbarát, helyi lakos és a vasárnap délelőtti matinéba belecsöppenő járókelő csatlakozik a szemétszedéshez, akik szintén önszorgalomból, elkezdik a szemetet szedni a sétányokon is. Akik pedig a hideg és a szél miatt inkább otthon maradtak, az Egyesület honlapján online képes beszámolót olvashattak.

A vasárnapi megmozdulás keretében több mint húsz zsák hulladék gyűlt össze, valamint utánfutónyi deszka, vasrúd amit a Főkert Zrt. szállít el a helyszínről.

A Főkert és az Új Akropolisz megállapodása kapcsán Hagyó Miklós, budapesti főpolgármester-helyettes tavalyi köszöntőjében elmondta, hogy az együttműködés túlmutat a Gellért-hegy folyamatos tisztán tartásán és a környezettudatos szemléletformálásban való közös munkálkodás - külső közreműködő önkéntesek bevonása - is a részét képezi.

Apáti János, a közhasznú egyesület ügyvivője szerint az Új Akropolisz a klasszikus értelemben vett filozófiai iskola szerepét kívánja betölteni, így a kulturális előadássorozatok, önismereti kurzusok, ökológiai tanfolyamok mellett gyerekprogramokat, várostisztítási akciókat, ruhagyűjtést is szerveznek de az egyesületnek kézművesműhelye és művészeti csoportja is van.

nyomtat

További írások a rovatból

építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés