bezár
 

színház

2016. 01. 22.
Tizennégy országból 22 előadás a MITEM-en
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortársaink, a klasszikusok mottóval rendezi meg 14 országból 22 előadással április 11. és 24. között a III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) a Nemzeti Színház.

Vidnyánszky Attila főigazgató a MITEM pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt két évben a rendezvénynek sikerült európai ismertséget szereznie, most azonban a világ fesztiváltérképére is szeretnének felkerülni a MITEM-mel. Idén ezért más kontinensekről is érkeznek - például jakut, argentin, koreai, kínai - előadások, de a különlegességek mellett vidéki és határon túli magyar színházak, valamint olyan nagy nevek is jelen lesznek, mint Thomas Ostermeier, Valere Novarina és Silviu Purcarete.
    

Szkéné színház

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy a MITEM ars poeticája, hogy szükség van a szakmai diskurzusra. "A tradícióira büszke magyar nemzet az újításokban is vezető szerepet kell, hogy vigyen" - jegyezte meg, hozzátéve: a magyar színházi szakma évről-évre új utakat talál.
    

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormányzat 2015-höz hasonlóan ebben az évben és 2017-ben is 200 millió forinttal támogatja a színházi találkozó megrendezését.
    

Rideg Zsófia és Kozma András szervezők a programot bemutatva elmondták, hogy az olaszországi Teatro Potlach az Angyalok a város fölött című produkcióját, az athéni Polyplanity Company pedig az Iliászból készített előadását hozza el. Sztatisz Livatinosz rendező Skype-on bejelentkezve úgy fogalmazott, hogy nehéz egy kötelező olvasmánnyal dolgozni, nem szabad azonban elfelejteni, hogy az európai színház és irodalom Homéroszból táplálkozik.
    

Madridi-barcelonai koprodukcióban lesz látható Federico García Lorca A közönség című darabja, Jindo Ssiitgimgut néven autentikus koreai sámánszertartást érkezik a Nemzeti Színházba, míg Bertold Brecht Galilei élete című darabját Zsótér Sándor viszi színre; a Nemzeti egyik legújabb előadását a fesztivál közönsége is megtekintheti.
    

Thomas Ostermeier Sirály-rendezését egészen friss állapotában láthatják a MITEM-re érkezők, mások mellett Valérie Dréville szereplésével. A Szerb Nemzeti Színház Jovan Sterija Popovic Hazafiak című színművével jön Budapestre, Gorkij Éjjeli menedékhelyét a tbiliszi Állami Zenés és Drámaszínház feldolgozásában láthatja a közönség, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház pedig Carlo Gozzi A Holló című komédiájának rétegeit fejti fel.
    

Valére Novarina Imígyen szóla Louis De Funés című darabját rendezi meg a debreceni Csokonai Színház társulatával, Nevek erdejében című produkcióját pedig Franciaországból hozza el. A radomi Tetr Powszechny egy sajátosan lengyel Gombrowicz-előadást mutat be a fesztiválon, melynek programjában egy tradicionális szecsuani opera is helyet kapott.
    

A világhírű román rendező, Silviu Purcarete a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színházzal Gulliver utazásai címen egy Swift-feldolgozást mutat be, Weöres Sándor Psychéjét pedig Vidnyánszky Attila viszi színre. Az Othellót a Mikaprojekt helyezi át a mai Argentínába, és Shakespeare-t, a Vízkeresztet hozza a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is. Viktor Rizsakov a Moszkvai Művész Színház Akadémiájával vesz részt a MITEM-en.
    

A Nemzeti Színház idei bemutatói közül bekerült a programba a Don Quijote és a 6 című Csehov-feldolgozás is, a P.A. Ojunszkij Szaha Színház TIIT című produkciója a jakut hagyományokat ötvözi Shakespeare világával, a szczecini Teatr Wspolczesny pedig Wyspyanski Akropolisz című darabját hozza el a MITEM-re.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés