bezár
 

art&design

2016. 01. 21.
A fény nemzetközi éve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sikeresek voltak a fény nemzetközi évéhez kapcsolódó magyarországi rendezvények, a programok látogatottsága bizonyítja, hogy sikerült felkelteni az érdeklődést a fényhez kapcsolódó tudományos és művészeti értékek, teljesítmények iránt - értékelte a tavalyi eseménysorozatot Kroó Norbert akadémikus a fény éve záróprogramján csütörtökön a Műcsarnokban.

A magyar programbizottság elnöke felidézte, hogy az ENSZ az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére, az UNESCO támogatásával nyilvánította 2015-öt a fény nemzetközi évévé, amelynek a tudomány, az oktatás, az ipar, a művészet és a nemzetközi kapcsolatok adták a fő pilléreit.
    

prae.hu

Az év programjai közül Kroó Norbert kiemelte a magyarországi nemzetközi szakmai konferenciákat, valamint a március 20-i részleges napfogyatkozás megfigyelését az MTA székháza előtt és az azt követő előadásokat, amelyekre ezernél is több diák és érdeklődő volt kíváncsi.
    

Fontos eseménynek nevezte még a Műcsarnokban rendezett Csáji Attila-kiállítást, és az ahhoz kapcsolódó nemzetközi fényszimpóziumot, amely ráirányította a figyelmet a fényhez kötődő magyar természettudományos kutatásokra és művészi tevékenységekre.
    

Kroó Norbert megemlítette az egri Kepes Központot és az ott megrendezett Kepes-Csáji fényművészeti kiállítást is, valamint a szintén fényművészettel foglalkozó művész, Mengyán András budapesti fényművészeti tárlatát.
    

Az akadémikus rámutatott, hogy Magyarországon a programsorozat egyik támogatója és házigazdája a Magyar Tudományos Akadémia volt, de részt vállalt a szervezési munkákból a Magyar Művészeti Akadémia, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Magyar Kémikusok Egyesülete, néhány vállalat, intézmény és számos iskola is.
    

Kroó Norbert kiemelte a diákoknak kiírt fotópályázat sikerét, amelynek tíz legjobb alkotását Párizsban, a magyar nagykövetségen mutatták be decemberben, és a kiállítás idén Lyonba és Grenoble-be is meghívást kapott.
    

A Műcsarnokban csütörtökön a Schöffer-nap keretében egész nap tárlatvezetéssel, rendhagyó előadásokkal, vetítésekkel, improvizációkkal, irodalmi kerekasztallal várták a látogatókat, amelyet Szöllősi-Nagy András egyetemi tanár a fény természetéről szóló előadásával és egy Csáji Attiláról szóló film vetítésével zártak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés