bezár
 

zene

2016. 01. 21.
Átadták a Szeged Kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kerek Attiláné együttesvezető, koreográfus, Szabó Tamás restaurátorművész és Szurdi Zsolt zenész, tanár kapta idén a Szeged Kultúrájáért díjat. Az elismeréseket csütörtökön adták át a Tisza-parti városban.

Solymos László (MSZP) alpolgármester a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott, hogy Szeged kulturális kínálata és annak sokszínűsége ország- és Európa-szerte kiemelkedő. Ebben komoly szerepet játszanak azok, akiknek munkáját Szeged Kultúrájáért díjjal és Kölcsey-éremmel köszöni meg a város.
    

prae.hu

Kerek Attiláné a szegedi balettiskola elvégzése után 1960-tól 1966-ig a Szegedi Nemzeti Színház táncosa volt, majd több együttesben és tánccsoportban is dolgozott. 1996-ban hozta létre a mai Akropolisz Táncszínház elődjét, és mai napig az együttes vezetője és koreográfusa.
    

Szabó Tamás restaurátorművész a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát, 1980 óta a Móra-múzeum munkatársa, közben tizenkét esztendőn át az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szakfelügyelőként is dolgozott. Nevéhez fűződik többek között a szegedi Hősök kapuja Aba Novák-freskójának restaurálása.
    

Szurdi Zsolt zenész, tanár 1973-tól muzsikál a Szeged Néptáncegyüttesnek, a szegedi néptáncfesztiválok állandó szereplője. 1980-ban alapította a Városi Rock Klubot, amellyel - az országban egyedülálló módon - a mai napig formálja a fiatalok zenei ízlését. 1987-ben alakította a Gőzerő zenekart, amely napjainkban is működik.
    

Az ünnepségen Kölcsey-éremmel ismerték el Sinkó János festőművész, a kilencvenéves Szegedi Egyetemi Énekkar, Finta János zenei szervező, Bátyi Zoltán író, újságíró, Szabó Gabi színművész, Hajszán Kitti táncművész, a Szegedi Kortárs Balett vezető szólistája, Egyed Erika kulturális szakember, Bajusz Jánosné könyvtáros, Simoncsics Pál néptáncos, koreográfus, Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Sin Katalin gordonkaművész, zenepedagógus munkáját.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés