bezár
 

art&design

2009. 02. 15.
Hazatérő "királyi" portré
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három és fél század után újra látható lesz Angliában a kivégzett I. Károly (1600-1649) leányának egyik portréja.

prae.hu

Az arcképet egy angol palotában, a Hampton Court Palace-ben állítják majd ki.

A Mary hercegnőről a flamand Anthony van Dyck által készített festményt a brit kormány a London közelében található Hampton Court Palace-nek adományozta, mert úgy vélik, a kép a XVII. században valószínűleg ebben az épületben függött.

"Különleges festmény, nagyon bájos, ugyanakkor izgalmas a palotához kapcsolódó története" - mondta Sebastian Edwards, a Történelmi Királyi Paloták művészeti munkálatainak irányítója.

"Igen kalandos a története; 1637 körül festették, a hercegnőt hat-hét éves korában ábrázolja, ezüst-csipkés ruhában, gyöngy fejdísszel. A történészek úgy gondolják, a kép a palotában függött, amikor I. Károly az angol polgárháború idején ott volt házi őrizetben.

Károly 1647-ben megszökött, és hátrahagyott egy üzenetet, amelyben azt kérte, az idősebb lányáról készült, a kéményhez közeli szoba falán függő festményt juttassák el a királypárti Lady Aubignyhez.

Az említett hölgy a képet később Németalföldre vitte, és az nem is került vissza Angliába mindaddig, amíg 1967-ben egy brit műértő, Oliver Millar meg nem vette.

A festményt 2007-ben, Millar halála után a brit állam kapta meg a kép után fizetendő egymillió fontos (333,47 millió Ft) örökösödési adó elengedése fejében.

A festmény egy kisebb méretű változata a Bostoni Szépművészeti Múzeumban található.

"Nem tudni, melyik készült el először, és ezt nem is lehet megmondani addig, amíg a két festményt egymás mellé nem helyezik, ami viszont nem történt meg azóta, hogy a képek az 1630-as években elkerültek Van Dyck műterméből" - jegyezte meg Sebastian Edwards.

Hozzátette, a kurátorok azt remélik, idén mégis összevethetik a két festményt, amikor a bostoni múzeum kölcsönadja a tulajdonában lévő alkotást a londoni Tate Gallerynek, a Van Dyck-életmű kiállítás alkalmából.

A festményen látható Mary hercegnő 1660-ban halt meg, az ő fia III. (Orániai) Vilmos néven 1689-től Anglia, Írország és Skócia királya volt egészen 1702-ben bekövetkezett haláláig.

nyomtat

További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés