bezár
 

zene

2016. 01. 19.
Portugál zongoraművész a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Maria Joao Pires lép fel a Zeneakadémia nagytermében csütörtök este. A portugál zongoraművész a Deutsche Kammerphilharmonie Bremennel Mozart-műsort ad a budapesti publikumnak.

A napjaink egyik legavatottabb Mozart-előadójaként emlegetett Pires a komponista B-dúr zongoraversenyét (K. 595) mutatja be a brémai együttessel, a versenyművet a Titus kegyelme nyitánya (K. 621) és a C-dúr ("Jupiter") szimfónia (K. 551) keretezi. Az est karmestere a brit historikus előadói iskola egyik vezéralakja, az English Concert alapító karmestereként világhírűvé vált Trevor Pinnock - olvasható a Zeneakadémia ajánlójában.
    

prae.hu

Az 1944-ben született Maria Joao Pires ötéves korában adta első koncertjét, hétévesen már Mozart-zongoraversenyeket mutatott be nyilvánosan. A lisszaboni konzervatóriumban végzett tanulmányai során zeneszerzést, zeneelméletet és zenetörténetet is hallgatott, később Münchenben és Hannoverben képezte tovább magát.
    

A nemzetközi hírnevet 1970-ben szerezte meg, amikor Brüsszelben megnyerte a Beethoven születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett zenei versenyt (Beethoven Bicentennial Competition). Ezután vezető zenekarokkal lépett fel Európában, Amerikában, Kanadában, Izraelben és Japánban, Bach, Beethoven, Schumann, Schubert, Mozart, Brahms, Chopin, valamint más klasszikus és romantikus zeneszerzők műveit adva elő. A Gramophone magazin Chopin noktürnjeiről készített felvételeit a legjobb létező változatnak választotta, de Mozart zongoraszonátáiról készült felvételei is igen elismertek.
    

A 2006 óta Brazíliában élő Maria Joao Pires 2012 szeptemberében a belgiumi Waterlooban működő Queen Elisabeth Music Chapel rezidens mestere lett - zongorát tanít fiatal tehetségeknek a világ minden tájáról.
    

A csütörtöki zeneakadémiai koncerten fellépő Deutsche Kammerphilharmonie Bremen Mozart egy-egy műfajban alkotott utolsó műveivel tiszteleg a zenetörténet egyik legnagyobb zsenije előtt a zeneszerző születésének 260., halálának 225. évfordulója alkalmából.
    

Az 1980-ban alapított, 1992-ben újjáalakult együttes különleges profilú kamarazenekar: "tagjai szólista alkatú virtuózok, uniformis nélkül, akik művészi egyéniségüket felvállalva különleges intenzitású produkciókat hoznak közösen létre" - fogalmaznak a Zeneakadémia ajánlójában.
    

A Deutsche Kammerphilharmonie Bremen művészeti vezetői között olyan neves dirigenseket találunk, mint Thomas Hengelbrock, Daniel Harding, Frans Brüggen és Paavo Järvi; továbbá olyan jeles szólisták dolgoztak a zenekarral, mint Christian Tetzlaff, Heinz Holliger, Viktoria Mullova, Hélene Grimaud, Janine Jansen, Hilary Hahn - és nem utolsósorban a portugál Maria Joao Pires.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés