bezár
 

film

2009. 02. 15.
Vesztett a Paramount a Keresztapa-perben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pert veszített a Paramount amerikai filmstúdió: fizetnie kell Mario Puzo örököseinek a Keresztapajáték miatt.

prae.hu

A Paramount és az Electronic Arts 2006-ban közösen adta ki a Keresztapa című film nyomán készült játékot, amelyért a regény írójának, Mario Puzónak a családja beperelte a stúdiót, 1 millió dollárt - 220 millió forintot - követelve. Hogy végül mennyit kaptak, nem tudni, de elégedettek.

Az Electronic Arts által több platformra (PC-re, konzolokra és kis marokgépekre) is elkészített játék üzleti sikert aratott: 1,28 millió darabot adtak el belőle és 50 millió dollárt hozott a konyhára.

A játékot kiadó Electronic Arts egyébként "megúszta" az ügyet, semmilyen szinten sem vonták be a perbe, érdekes módon mégis egy héttel ezelőtt halasztották el a játék folytatásának, a Godfather II-nek a megjelenését.

A fiatal Puzo ügyvédje a per során arra hivatkozott, hogy a Paramount megsértette azt a megállapodást, amely szerint mindenféle audiovizuális termékből részesedést kap az író, vagy örököse - és ebbe természetesen a számítógépes játék is beletartozik.

A játék körül egyébként nem ez volt az egyedüli botrány. Francis Ford Coppola, a film rendezője felháborodottan tiltakozott a játék elkészítése ellen. Ugyanakkor sok híres - a filmben szereplő - sztár részt vett benne: köztük Robert Duvall és James Caan, sőt, maga Marlon Brando is hangját adta - bár ő csak volna - a játékhoz. Azért csak volna, mert utólag kiszivárgott, hogy nem is Brando eredeti hangját használták fel, hanem egy imitátorét, az öreg filmsztár ugyanis (aki nem sokkal ezután halt meg) lélegeztetőkészülékkel tudott már csak beszélni, így a felvételek használhatatlanok voltak.

nyomtat

További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés