bezár
 

irodalom

2009. 02. 15.
A Múlt és Jövő Kiadó a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A budapesti Múlt és Jövő Kiadó folyóiratának dupla számával, valamint több regénnyel és verseskötettel immár ötödször vesz részt a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron, amely vasárnap este nyílik meg.

prae.hu

A kiadó negyedévenként megjelenő folyóiratának legfrissebb számát Izrael születésének tavalyi 60. évfordulójára tervezték, de a könyvnyi vastagságú dupla szám nyomdai okok csak most készült el, ezt mutatják be a könyvvásáron - mondta Kőbányai János főszerkesztő.

A periodika bemutatóján ott lesz a lapszám Izraelben élő szerzőinek többsége, így Itamár Jáoz-Keszt, André Hajdu, Szidra Dekoven Ezrahi, Etgar Keret, Hájim Szabato és Menase Kadisman. Szintén jelen lesznek Patai Józsefnek, az alapító főszerkesztőnek és harcostársának, a modern héber irodalom egyik klasszikusának, Avigdor Hameirinek az unokái.

A főszerkesztő beszélt arról, hogy a dupla szám azt a szellemi munkát tárja fel, amely még Budapesten megalapozta a fiatal zsidó állam létezését. Ebben a tevékenységben Herzl Tivadar - Izrael állam megálmodója - mellett nagy szerepet játszott a Múlt és Jövő folyóirat és alapító főszerkesztője, Patai József. Ő írta Herzl Tivadar első, több nyelvre lefordított életrajzát.

Olvasható a dupla számban többek között Heller Ágnes filozófus esszéje Moses Hess Róma és Jeruzsálem című könyvéről, Clara Royer fiatal francia történész beszélgetései Fejtő Ferenccel, valamint Itamár Jáoz-Keszt és Tábori Ádám emlékezése a tavaly tavasszal elhunyt Mezei András költőről.

A könyvvásáron a kiadó gondozásában magyarul megjelent kötetek is kaphatóak lesznek, köztük Judit Rotem Oly nagyon szerettem című regénye (az írónő dedikálni is fogja könyvét), Itamár Jáoz-Keszt Tájkép füstben című verseskötete, A. B. Josua A személyzetis küldetése és az Ötödik évszak című regénye, valamint Goldstein Imre 1956-ról szóló regénye, a Novemberi tavasz, illetve két verseskötete, az Elmenőben és az Álom az utolsó pillanatról című.

Az idei, 24. jeruzsálemi könyvvásáron - a mustrát kétévente rendezik meg - idén mintegy 400 kötettel először vesz részt a magyar könyves szakma, és személyesen lesz jelen Esterházy Péter, Konrád György és Spiró György. A szépirodalom mellett helyet kapnak a polcokon a magyar turisztikai kiadványok is.

nyomtat

További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés