bezár
 

zene

2016. 01. 09.
Osztrák, szlovák, cseh előadók a nemzetközi újévi cimbalomkoncerten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar, szlovák, osztrák és cseh előadók koncertje várja az érdeklődőket a Nemzetközi Újévi Cimbalomkoncerten szombat este a budapesti Hagyományok Házában.

Az újévi koncertet immár 11. alkalommal rendezi meg a Cimbalomszövetség - hívta fel a figyelmet Herencsár Viktória cimbalomművész, a Cimbalom Világszövetség elnöke az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

prae.hu

Hozzátette: idén a szövetség a környező országokból hívott meg fellépőket, a korábbi években többek között Angliából, az Egyesült Államokból, Argentínából, Görögországból, Iránból, Ukrajnából, Moldáviából, Fehéroroszországból és Törökországból érkeztek vendégelőadók.

Mint mondta, a mostani eseményen fellép a szlovák Miriam Svábová és a cseh Eduard Tomastík, koncertciterán játszik az osztrák Wilfried Scharf, aki osztrák és spanyol népzene mellett Mozart-műveket ad elő. Közreműködik még a szlovákiai Deal popzenekar és a cseh Societas Incognitorum Ensemble énekegyüttes, hangtálakat szólaltat meg Horváth Anita hegedűművész, aki emellett Herencsár Viktória cimbalomművész kíséretében Rózsavölgyi Márk Ünneplő című művét adja elő.

Herencsár Viktória kiemelte: az esemény célja többek között az, hogy bemutassák a cimbalomművészet jelenlegi helyzetét a világban. Érdekességként felidézte, hogy Schunda Vencel József csehországi születésű hangszergyáros nevéhez fűződik a cimbalom tökéletesítése, annak a típusú hangszernek a létrejötte, amelyet a világ minden országában a saját hagyományoknak megfelelően kialakítva használnak. Kínában ez a jung csin, Thaiföldön a kim, Indiában és Irán területén pedig a santur - sorolta a világszövetség elnöke.

Herencsár Viktória elmondta azt is, hogy a nemzetközi cimbalomszövetség négy kontinens 34 országában képviselteti magát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés