bezár
 

film

2009. 02. 13.
Szász János kapta idén a Fehér György-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szász János filmrendező vehette át a hét éve elhunyt film- és televíziós rendező emlékére alapított Fehér György-díjat csütörtökön este a budapesti Toldi Moziban.

prae.hu

Fehér Györgyről ötödik éve emlékeznek meg ünnepséggel egykori barátai és pályatársai. A szakma a róla elnevezett díjjal minden évben egy olyan alkotót jutalmaz, akinek munkásságában ugyanaz az értékteremtő, megalkuvást nem ismerő alkotóerő és humanizmus jelenik meg, mint ami a neves rendezőt jellemezte - mondta a Fehér György születésének hetvenedik évfordulóján rendezett díjátadó est szervezője.

Gerő Péter tájékoztatása szerint a zsűri idén egy játékfilmrendezőt kívánt jutalmazni az elismeréssel. A jelöltek között Szász János mellett Janisch Attila és Fliegauf Benedek neve is szerepelt. A díjat, Fazakas Tibor festőművész alkotását Szász János - többek között a Szédülés, a Woyzeck, a Witman fiúk és az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmek alkotója - Lénárt István színésztől, a zsűri korelnökétől és Port Ferenctől, a Budapest Film vezérigazgatójától vette át.

Az ünnepség részeként a szervezők az alkotás két szereplője, Bánsági Ildikó és Derzsi János jelenlétében levetítik Fehér György Szenvedély című játékfilmjét.

A szakmai zsűri állandó tagjai - Lénárt István, Szolnoki András televíziós gyártásvezető, szerkesztő, valamint Radó Gyula és Gerő Péter rendező - mellett ebben az esztendőben Kardos Sándor operatőr, Port Ferenc, továbbá Szinetár Miklós és Bánki Iván rendező vett részt a grémium munkájában.

Az elismerés névadója, a Balázs Béla-díjas Fehér György 1939. február 12-én Budapesten született, nevéhez fűződik József Attila életútjának televíziós feldolgozása. Első játékfilmje, a Szürkület (1990) különdíjat kapott a 22. Magyar Filmszemlén. Az 1998-ban készült Szenvedély című játékfilmje a 29. Magyar Filmszemlén elnyerte a játék-, kísérleti- és kisjátékfilmes zsűri fődíját, a legjobb rendező díját és számos egyéb elismerést.

A csütörtöki díjátadó rendezvényt az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a FilmJus támogatta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Luca Guadagnino: Challengers
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés